KERUMOVA NEZAVIDNA POZICIJA

Prodaja trgovina kako bi se izbjegla Pevecova sudbina?

Bionic
Reading

Splitski 'kralj trgovine' Željko Kerum je, zbog problema s velikim dugovanjima i dobivanjem novih kredita, prisiljen ili prodati maloprodajni lanac Kerum ili nekretnine. No budući da su sada cijene nekretnina u Hrvatskoj dosta pale te budući da se mnogo više može zaraditi prodajom izgrađenog objekta (za čije investiranje Kerum sada nema novca) nego gologa zemljišta, isplativije je prodati trgovački lanac

Tako glasi analiza većine analitičara s kojima je kontaktirala Slobodna Dalmacija glede namjere Keruma da proda svoje trgovine, iako ističu da  sada nije najbolje vrijeme ni za prodaju trgovačkih tvrtki.

Dr. sc. Ivan Damir Anić, viši znanstveni suradnik Ekonomskog instituta, rekao je kako je, sudeći prema podacima Financijske agencije, trgovački lanac Kerum izvanredno poslovao, ali je previše zadužen.

'Jedan od razloga za prodaju trgovine tvrtke Kerum d.o.o. je zaduženost ove tvrtke i veći naglasak na financiranje rasta iz tuđih sredstava. Rizik poslovanja je stoga veći, posebno u uvjetima financijske krize kada je zaoštreno kreditiranje i kada kupci kupuju opreznije. Narasli su dugovi, a pad profitabilnosti otežava otplatu dugova iz vlastitih sredstava. Slična situacija je i s Pevecom, koji je zapao u velike probleme, no Kerum će se ipak izvući', kazao je Anić.

Prema njegovim riječima, u razdoblju od 2004. do 2008. ukupna imovina tvrtke porasla je za 296 posto (dugotrajna imovina za 450 posto), dok su dugoročne obveze povećane za 470 posto.

'Koeficijent zaduženosti (kao omjer ukupnih obveza i ukupne imovine) iznosio je 0,85 s povećanjem u odnosu na 2007, a smatra se da poduzetnik nije prekomjerno zadužen ako mu je koeficijent ukupne zaduženosti 0,5 ili manji', ističe Anić, što znači da je Kerum u debelom dužničkom crvenom.

Kada je u pitanju cijena od 200 milijuna eura za njegov trgovački lanac koju je Kerum istaknuo kao neupitnu, Anić je ustvrdio da je cijena stvar tržišnih pregovora. No drugi analitičari navode kako se u maloprodaji fer cijena za kompaniju kreće od 40 do 60 posto ukupnih godišnjih prihoda, što bi značilo, budući da su prihodi trgovačkog lanca Kerum u 2008. iznosili 1,2 milijarde kuna, da bi cijena kompanije mogla iznositi od 500 do najviše 800 milijuna kuna. Odnosno da bi najveća cijena koju bi Kerum za trgovački lanac mogao dobiti bila upola manja od one koju je javno 'nabacio'.

Neki analitičari tvrde kako je jedan od razloga zbog kojih se zatreslo Kerumovo poslovno carstvo bila loša odluka da se upusti u politiku.

'To mu uzima puno energije, a problem je i to što je u politiku uvukao i svoju sestru Nevenku koja je provjeravala svaki račun u tvrtki, a koja sada također nema dovoljno vremena posvetiti se svojem biznisu, jer je okupirana politikom', rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan od ljudi upućenih u Kerumovo poslovanje i način donošenja odluka.

Drugi navode kako je njegovu odluku da proda maloprodaju vjerojatno 'osnažila' i potreba isplate supruge u brakorazvodnom postupku, što je, tvrdi se, bila jedna od motivacijskih poluga i u slučaju prodaje Dukata Luke Rajića.