OŠTRO PROTIV TROJKE

Pročitajte zbog čega je nobelovac Krugman na Ciprasovoj strani

29.06.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Nobelovac Paul Krugman smatra da je grčki premijer Aleksis Cipras napravio pravu stvar raspisivanjem referenduma na kojem će se građani izjasniti o mjerama štednje. Štoviše, Krugman piše da bi on glasao protiv

Poznato je njegovo stajalište kako je politika štednje koju nameće službeni Bruxelles pogubna. 'Nekoliko kvartala skromnog rasta u zaduženim državama nije kompenziralo porazne posljedice petogodišnje masovne nezaposlenosti', ističe Krugman u kolumni za New York Times

Dodaje kako su najveći gubitnici takve politike stranke lijevog centra. 'Prihvaćanjem strogih programa štednje i odricanjem od svega za što se zalažu, njima je nanijelo daleko veću štetu nego strankama desnog centra', piše Krugman.


Trojka (Europska komisija, Europska središnja banka i MMF) računala je da će nova grčka vlada učiniti isto što i njezini prethodnici. Ili će Cipras izazvati cijepanje svoje koalicije i ući u novu sa strankama desnog centra ili će se Sirizina vlada raspasti.

'Ali Cipras je učinio pravu stvar iz dva razloga. Prvo, ako pobijedi na referendumu, grčka vlada će ojačati svoj demokratski legitimitet koji je još uvijek važan u Europi. (Ako više nije, neka nas obavijeste o tome.)

Drugo, do sada je Siriza bila u nezgodnoj političkoj situaciji, jer su njezini birači bili nezadovoljni sve većim zahtjevima vjerovnika i programima štednje, a istovremeno nespremni da napuste eurozonu. To su sve teže pomirljivi zahtjevi. Na referendumu će glasači reći koji im je od ovih zahtjeva važniji i dati mandat Ciprasu da učini sve što mora da učini ako Trojka ne popusti’, smatra Krugman.

Prema njegovu mišljenju, vlade država vjerovnika i institucije napravile su ogromnu grešku time što su dozvolile da do svega ovoga dođe. 'A kako je do svega toga već došlo, ne mogu kriviti Ciprasa zbog toga što se okreće svojim biračima, a ne njima', piše Krugman.

Da je Grk, poznati bi nobelovac na referendum glasao - protiv štednje

'Prvo, koliko god mogućnost izlaska Grčke iz eurozone plaši svakog – uključujući mene – Trojka sad traži da se mjere štednje nastave unedogled. Možda, ali samo možda je to natjera da preispita svoju politiku. Moguća devalvacija koju bi provela Grčka ne bi stvorila veći kaos od postojećeg te bi otvorila put za eventualni oporavak', piše Krugman.

Glas 'za', gledano s političke strane, bio bi duboko zabrinjavajući, smatra on.

'Trojka je Ciprasu dala ponudu za koju je znala da je on ne može prihvatiti. Radi se o ultimatumu kako bi se maknula grčka vlada. I ako ne volite Sirizu, takav bi potez trebao uznemiriti svakog tko vjeruje u europske ideale', upozorava Krugman.