BIVŠI MINISTAR O SADAŠNJEM

Prka: Linić je fajter, ali politički kadrovira

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 25.09.2012 16:20
  • Objavljeno 25.09.2012 u 16:20
Božo Prka

Božo Prka

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nekadašnji ministri financija iz redova HDZ-a, Martina Dalić i Božo Prka, komentirali su poteze aktualnog ministra financija na ZŠEM-ovom forumu 'Razgovori o Europi'. Dok je za Prku Linić veliki fajter i zamjera mu 'samo' političko kadroviranje u javnim poduzećima, Dalić smatra da mu je promašeno povećanje poreza

'Dajem mu veliki kredit. Slavko Linić je fajter, nema kod njega licemjerja. U arsenalu oružja koje koristi ne vidim puno izbora', obasuo je za početak komplimentima ministra financija njegov prethodnik iz 90-ih Božo Prka, sadašnji predsjednik uprave PBZ-a.

No Liniću je ipak našao nešto za zamjeriti – političko kadroviranje. 'Za razliku od Linića, ne bih dozvolio političko upravljanje javnim sektorom. Treba se znati tko je uprava i tko je nadzor te koji su njihovi ciljevi, a ne politički kadrovirati', odgovorio je na pitanje studentice.

Kritičnija je prema aktualnom ministru financija bila njegova 'friška' prethodnica Martina Dalić: 'Značajno se razlikujemo. Linić je povećao poreze i uveo nove, što će tek kratkoročno imati pozitivne efekte, ne vjerujem u takva rješenja.'

U što vjeruje? 'Put u koji vjerujem je težak i kompliciran, a to je put smanjivanja deficita kroz strukturne reforme, da se država počne baviti sama sobom i otklanjati prepreke', kazala je Dalić naglašavajući da ministar financija ne može sam, ali može odigrati važnu ulogu u vlasti.

Božo Prka je istaknuo da je loša struktura ekonomije u kojoj dominira javni sektor, a baš kao i Martina Dalić smatra da u Hrvatskoj nedostaje dogovor oko toga što je uloga države: hoćemo li se baviti proizvodnjom struje i upravljanjem ACI marinama i osiguravajućim društvima ili će država biti moderan regulator, odnosno demonopolizator.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi