PO KULTEREROVOM NALOGU

Privatni detektiv Joško D. dvije godine špijunirao Hypo-menadžere u Hrvatskoj

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 13.04.2015 14:07
  • Objavljeno 13.04.2015 u 11:28
Wolfgang Kulterer Hypo afera suđenje

Wolfgang Kulterer Hypo afera suđenje

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Austrijski tjednik Profil u svojem novom broju objavio je još jedan sočan detalj iz afere Hypo koji je povezan s Hrvatskom. Naime, bivši predsjednik Uprave klagenfurtske banke Wolfgang Kulterer očito nije vjerovao svojim suradnicima u Hrvatskoj te je krajem 2004. unajmio privatnog detektiva da ih prati. Kada je dotični isporučio račun za svoje usluge 2007, iznos je bio 97 tisuća eura

Tko je sad pak Joško D.? To je novi misterij u višegodišnjem raspetljavanju afere Hypo i svih krakova Hypo-hobotnice, od kojih je jedan od najvećih onaj u Hrvatskoj. Spomenuti Joško D. je bivši agent hrvatskih tajnih službi koji je postao privatni detektiv te ga je krajem 2004. godine unajmio tadašnji predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer, danas osuđen i okrivljen u više korupcijskih procesa u Austriji.

Kako javlja Profil pozivajući se na izvještaj austrijske policije, Joško D. je dobio zadatak pratiti menadžere Hypo banke u Hrvatskoj kao i člana Uprave i dugogodišnjeg Kultererova zamjenika Guentera Striedingera, inače blisko povezanog s Vladimirom Zagorcem, kako bi saznao o tome bave li se 'nedozvoljenim poslovima' i jesu li 'povezani sa sumnjivim osobama u Hrvatskoj'. U međuvremenu je posve jasno da su se itekako bavili nezakonitim poslovima i da su bili povezani sa sumnjivim osobama.

Hrvatski GraWe i afera Hypo

S obzirom da je honorar privatnom istražitelju Jošku D. isplatila hrvatska podružnica GraWe osiguranja, nazvali smo ih za objašnjenje i njihov komentar na svoju ulogu u ovom dijelu afere Hypo. No, ispostavilo se da je cijeli Odjel marketinga i komunikacija na službenom putu, tako da smo zasad ostali bez komentara.

Privatni detektiv Joško D. je u siječnju 2007. godine Kultereru isporučio svoj izvještaj, i to pod pseudonimom Ante Horvath, za koji mu je plaćeno 97.405 eura. Ali honorar Joško D. nije dobio od Hypo banke, nego mu ga je isplatila hrvatska podružnica osiguravateljske kuće GraWe (Grazer Wechselseitigen Versicherung). Kasnije je od Hypo banke dobila taj iznos refundiran.

Šef GraWea Othmar Ederer je za Profil objasnio da je time činio uslugu Kultereru te da je 'iz taktičkih razloga' isplata privatnom detektivu Jošku D. išla preko njih.

Ono što se, pak, ne zna jest što je pisalo u izvještaju koji je dobio Wolfgang Kulterer o sumnjivim poslovima svojih menadžera u Hrvatskoj, koje je očito špijunirao pune dvije godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!