različiti paketi

Tražite dodatno zdravstveno osiguranje? Provjerili smo ponudu i cijene

11.05.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Kao nadopuna osnovnom i dopunskom osiguranju, dodatno zdravstveno osiguranje omogućuje vam, uz pristupačnu cijenu, viši standard liječenja u privatnim klinikama te brži i jednostavniji pristup pojedinim dijagnostičko-terapijskim uslugama. Provjerili smo što nude domaći osiguravatelji i kako se kreću cijene polica osiguranja za različite pakete usluga

Dodatno osiguranje je dobrovoljno, a pokriva zdravstvene usluge iznad standarda koji pruža obvezno zdravstveno osiguranje. Služi kao nadogradnja obaveznom osiguranju, a sadrži zdravstvene usluge koje se pružaju u ograničenom broju privatnih klinika.

Ugovor o dodatnom osiguranju s odabranim paketom usluga ugovarate s jednom od osiguravajućih kuća i na temelju uplaćene police imate pravo koristiti usluge u klinkama s kojima osiguratelj ima dogovorenu suradnju bez uputnica obiteljskog liječnika.

Dodatno osiguranje razlikuje se od dopunskog, koje je također dobrovoljno, ali služi samo za pokrivanje participacije u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Glavna prednost koju donosi polica dodatnog osiguranja jest brža dostupnost zdravstvenih usluga. To znači da pojedine dijagnostičko-terapijske usluge, na koje se u javnim ustanovama čeka više mjeseci, možete dobiti odmah ili za nekoliko dana.

Druge pogodnosti koje pruža dodatno osiguranje su kvalitetniji uvjeti smještaja, fleksibilnije radno vrijeme, vrhunska medicinska oprema, povoljnije dopunsko osiguranje i sl.

Paket zdravstvenih usluga birate prema svojim potrebama, a obično sadrži godišnji sistematski pregled i kombinaciju određenih specijalističkih pretraga, dijagnostičkih obrada i laboratorijskih pretraga s brojem postupaka ili iznosom pokrića po pojedinom postupku.

Osnovni paketi od 10 do 15 eura mjesečno

Cijena polica dodatnog osiguranja ovisi o vrsti i broju usluga koje objedinjuje određeni program, a kreću se od desetak eura mjesečno za osnovni paket do više od 100 eura za programe sa širokim pokrićem. Za svaki program polica pokriva određeni broj usluga ili specificirane usluge do određene vrijednosti. Paketi s višim razinama pokrića obuhvaćaju isplatu novčanih naknada za slučaj boravka u bolnici ili rođenja djeteta i sl. Programi mogu uključivati i odgovarajuće popuste na usluge izvan pokrića (npr. dentalne usluge, bolnički smještaj i sl.).

U ponudama osiguratelja naznačene su najniže cijene pojedinih paketa, a konačna cijena police je individualna i ovisi o životnoj dobi i zdravstvenom stanju. Primjerice, Allianzov osnovni paket za osobe od 18 do 40 godina košta 15,26 eura mjesečno, a ako imate iznad 61 godinu, platit ćete 45,13 eura. Osiguratelji mogu i odbiti sklapanje ugovora ako procijene da je pacijent previše rizičan.

Pregled ponude

Allianz u ponudi ima tri paketa usluga (Comfort, Extra, Max), a mjesečne premije kreću se od 15,26 do 78,31 eura. Svi programi uključuju sistematski pregled te specijalističke preglede, dijagnostiku i terapiju do određene razine pokrića. Programi Extra i Max pokrivaju i dentalne postupke te male operativne zahvate do utvrđenog iznosa. Paket Comfort možete ugovoriti i bez usluge sistematskog pregleda, uz nižu mjesečnu premiju.

AgramLife nudi tri programa (Classic, Exclusive, Klub zdravlja) s različitim razinama pokrića u svojim klinikama u Osijeku, Zadru, Rijeci, Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Slavonskom Brodu. Programi obuhvaćaju godišnji sistematski pregled, a ostale usluge pokrivene su ovisno o visini premije. Ona se kreće od 19,90 (Classic L) do 82,95 eura mjesečno (Exclusive Gold).

Croatia osiguranje nudi dva paketa usluga (Primarijus i Primarijus Plus) koje je moguće obaviti po izboru u više od 600 privatnih i javnih zdravstvenih ustanova, uključujući pet vlastitih poliklinika. Mjesečna premija za paket Primarijus s nižim opsegom usluga košta od 18,90 eura mjesečno dok premija za Paket plus, sa širim spektrom usluga, stoji od 43,20 eura mjesečno. Paket Primarijus plus uključuje pravo naknade troškova za specijalističke preglede, medicinsku dijagnostiku i laboratorijske usluge koji su indicirani od liječnika specijalista, a nisu u osnovnom sadržaju programa do iznosa od 132,72 eura.

Grawe nudi program Prevent s tri razine pokrića (Classic, Premium, Delux) te posebne programe za osiguranje naknade za vrijeme boravka u bolnici i za slučaj operacije.

U Merkuru možete izabrati jednu od četiri razine usluge u okviru programa health4Me Premium (Basic, Basic+, Medium, Complete). Cijene premije kreću se od 25 eura mjesečno (Basic) do 166,7 eura mjesečno (Complete). Svi paketi uključuju servis MedEasy za brzo i jednostavno dogovaranje pregleda. Dostupno je i dodatno pokriće (Nezgoda Plus i Zdravlje Plus) u slučaju nezgode ili boravka u bolnici.

Uniqa u ponudi ima tri paketa (Comfort, Optimal, Exclusive) s odgovarajućim pokrićem za dijagnostičke i specijalističke preglede. Svi programi uključuju sistematski pregled te preventivne preglede i dijagnostičke postupke iz područja ginekologije i urologije, a programi s višom razinom pokrića sadrže dodatne preglede, zahvate i terapije. Cijene polica kreću se od minimalno 13,75 eura mjesečno (Comfort) do minimalno 26,11 eura mjesečno (Exclusive).

U Wiener osiguranju možete odabrati jedan od četiri programa (Protect Plus, Standard Plus, Expert Plus, Premium Plus) sa širokim rasponom usluga, uz mjesečne premije od 10,5 eura (Protect Plus sa sistematskim pregledom jednom u dvije godine) do 131 euro (Premium Plus za starije osobe). Uz policu dodatnog osiguranja možete ugovoriti neki od programa dopunskog osiguranja po povoljnijim uvjetima te pridružene programe osiguranja: dnevna naknada za bolničko liječenje, drugo liječničko mišljenje te putno zdravstveno osiguranje.