OPTIMISTIČNI PRED BOŽIĆ

Prihodi Metroa smanjeni na 14,2 milijarde eura

19.10.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Njemački maloprodajni lanac Metro u ponedjeljak je izvijestio o blagom padu tromjesečnih prihoda zbog negativnog utjecaja valutnih tečajeva i prodaje imovine, a očekuje se bolji rezultat u vrijeme božićnih kupovina

Ukupni prihodi od prodaje u tromjesečju od srpnja do rujna, inače četvrtom kvartalu u toj tvrtki, smanjeni su za 1,1 posto na godišnjoj razini, na 14,2 milijardi eura, pritisnuti fluktuacijama valutnih tečajeva i prodajama imovine.

Prihodi od prodaje u veleprodajnim i trgovinama potrošačke elektronike otvorenim dulje od godinu dana porasli su pak u navedenom razdoblju za 1,1 posto, odnosno 2,9 posto, stoji u priopćenju Metroa.

U razdoblju od srpnja do rujna Metroovo poslovanje s potrošačkom elektronikom Media Saturn, najveći europski lanac trgovina takvom robom, bilježilo je rast prihoda peti kvartal zaredom, čemu su pridonijele sve regije, a ponajviše Španjolska, Italija, Nizozemska, Švedska, Mađarska i Turska.

U kompaniji su ujedno potvrdili prognoze prema kojima će dobit prije odbitka kamata i poreza (EBIT) i prije izvanrednih stavki u netom završenoj fiskalnoj godini 2014/2015. biti nešto iznad 1,53 milijarde eura.

Cjelovito godišnje financijsko izvješće Metro će objaviti 15. prosinca.

Iz četvrtog po veličini maloprodajnog lanca u Europi napominju da im je širenje poslovanja u segmente e-trgovine i isporuka pomoglo učvrstiti tržišni udio nakon višegodišnjeg restrukturiranja i prodaje dijelova poslovanja koji ne pripadaju osnovnoj djelatnosti. Dodatno izražavaju optimizam u pogledu prvog tromjesečja fiskalne godine 2015/2016.

'Grupa Metro očekuje pozitivno poslovanje u božićnom razdoblju i započela je aktualno tromjesečje optimističnom prognozom', navodi se u izvješću.

U Metrou potvrđuju da je neto novčani priljev od prodaje lanca robnih kuća Kaufhof iznosio 1,75 milijardi eura, premašivši prvotnu procjenu od 1,6 milijardi eura, što će po riječima izvršnog direktora Olafa Kocha pomoći tvrtki u daljnjim akvizicijama.

U kolovozu je Metro od investicijskog fonda EQT za 290 milijuna dolara kupio opskrbljivača restorana Classic Fine Foods Group, što mu je pomoglo u širenju u segmentu isporuke hrane u Aziji i Europi, podsjeća Reuters.