financijski analitičar tvrdi

'Priča o bankrotu je propaganda da se pokaže da sankcije protiv Rusije funkcioniranju'

19.04.2022 u 08:27

Bionic
Reading

Je li Zapad postigao autogol uvođenjem sankcija Rusiji kako tvrdi Putin? Koliki je njegov manevarski prostor ako se Europa odrekne ruskih energenata? Je li se Rusija bolje pripremila za novu fazu napada - te ima li Ukrajina odgovor na nju? O tome su u 'U mreži Prvog' HRT-a u govorili Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i financijski analitičar Neven Vidaković

Rusija je nakon gotovo dva mjeseca ratovanja započela napad na istočnu regiju, ali nastavila je bombardiranje i drugih dijelova Ukrajine. Na pitanje ulazi li rat u ozbiljniju fazu, Akrap je rekao da je ovo druga faza rata, bilo je očekivano da će doći do toga jer prve ruske aktivnosti nisu uspjele.

- Rusija je promijenila strategiju i krenula u snažno prikupljanje snažnih i brojnih formacija kako bi nastavila s onim aktivnostima i strategijom koja je obilježila nastupanje Crvene armije u II. svjetskom ratu i aktivnosti ruskih oružanih snaga u Čečeniji i u Siriji. Očekuje se snažna uporaba topništva, raketnih sustava uz masovnu upotrebu pješaštva, rekao je.

Objašnjava da će se ukrajinske snage na to i pripremiti jer se vidi da pomoć u obrani koja se dostavlja Ukrajini ukazuje na to da će ovo biti nova faza rata.

Teško je procijeniti je li Rusija sada pripremljenija nego kada je započela napad na Ukrajini. Oni nastavljaju, dodaje, sa strategijom uništavanja i nanošenja štete.

- Ruske snage će morati razmisliti što i kako i u kojem pravcu se razvijati, rekao je.

Akrap je govorio o važnosti obavještajnih zajednica u svakom ratu, rekao je da njihova procjena može bitno utjecati na vođenje rata. Osvrnuo se na potapanje krstarice Moskva, kaže da su ju ukrajinske snage vjerojatno pratile duže vrijeme i dozvolili su Rusima da se opuste, a kada nisu dovoljno pazili na zaštitu, potopili su ju.

  • +6
Ruska krstarica Moskva Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Vidaković je govorio o ruskom financiranju rata, kaže da je njima zabranjen pristup određenim kanalima financijama i ne mogu odraditi plaćanja.

- Nije da Rusija ne može ispuniti plaćanja, nego im je zabranjeno da izvrše plaćanja prema onima kojima duguju , rekao je.

Da bi sankcije funkcionirale, naglasio je, cijeli svijet mora biti protiv njih. Ništa ih ne zadržava, što se tiče financiranja rata.

- Ako govorimo o velikim banka,a one su ili prodale dug ili su ga prebacile u svoje globalne podružnice koje mogu primiti uplatu, rekao je.

Objašnjava kako nije problem u tome što Rusi ne žele platiti, već im je to onemogućeno.

- Velika priča o bankrotu nije ništa drugo nego propaganda da se pokaže kako sankcije protiv Rusije funkcioniranju, rekao je.

Vidaković kaže da to nije tako da dužnik ne može platiti. Rusija ima previše novca, oni mogu reći "mi to više nećemo plaćati", ali sposobnost plaćanja nije upitna, a željelo se postići da to postane upitno, da Rusija ostane bez novca, no do toga ne može doći ako im izvoz nafte, plina i drugih metala ne prestane, a do toga ne može doći.

Akrap je rekao da ekonomske sankcije nisu one koje stupaju na snagu odmah - one će dugoročno nanijeti štete ruskom gospodarstvu.

  • +9
Ruska vojska u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Vidaković je govorio o ruskim gubicima, kaže da bi se stvarno vidio utjecaj rata na njihovu ekonomiju, trebamo podatke o BDP-u za drugi kvartal, a sljedećih 3-6 mjeseci nećemo imati punu sliku kako bi znali što se događa s njihovom ekonomijom.

- Inflacija im je jako puno skočila, oko 8% u jednom mjesecu, ali ne znamo je li to kratkoročno, dodao je.

Što se tiče uloge ukrajinske obavještajne zajednice, Akrap kaže da su oni snažno organizirani, postali su bitan čimbeniku cijelom procesu borbe protiv agresije.

- Jasno je vidljivo da je ukrajinska obavještajna zajednica znatno snažnije i bolje nosi s brojnim izazovima, nego što se nosi ruska obavještajna zajednica, a to je vidljivo i na bojnom polju, rekao je.

Akrap je rekao da će ovaj rat biti zapamćen po nekoliko situacija i događaja koji nadilaze sam rat i pokazuju promjenu odrađenih paradigmi. Američka obavještajna zajednica je, objašnjava, objavila izvješća oko toga što se očekuje i kada se može očekivati agresija na Ukrajinu, što je nezapamćeno. S druge strane, razne obavještajne zajednice na taj način obavještavaju svoju javnost što se stvarno događa.

- Ovaj način informiranja je vrlo koristan i poučan i pomaže da se situacija sagleda objektivno, rekao je.