tržište kapitala

Presušila likvidnost na Zagrebačkoj burzi, slave Tankerska Next Generation i Varteks

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala svjedočilo je dodatnom padu likvidnosti, gdje su se investitori očito suzdržali od većih transakcija prije objave kvartalnih rezultata te odlučili pričekati rezultate koji će biti objavljeni kroz sljedeći tjedan. Dionički promet je iznosio svega 4,8 milijuna kuna, što je najmanje od početka veljače

Dionički indeksi su imali mješovitu izvedbu gdje je CROBEX ojačao 0,2 posto, što je njegov treći uzastopni dan rasta, dok je uži indeks CROBEX10 pao 0,3 posto, potisnut slabom izvedbom blue-chip izdanja.

Trgovanje je prošlo bez milijunaša, a inače slabije likvidna izdanja zauzela su prve pozicije po prometu. Najlikvidnija je bila dionica Tankerska Next Generation koja je skočila 10,5 posto uz 550 tisuća kuna prometa, što ju svrstava među glavne dobitnike, ohrabrena visokim vozarinama u prijevozu rasutih tereta. Po prometu slijedi dionica Saponije koja je na nešto iznad pola milijuna kuna prometa pala 4,9 posto, što joj osigurava nezahvalni titulu gubitnika dana.

Oko pola milijuna kuna prometa je uknjižila i dionica Valamar Riviere, uz rast cijene od 0,4 posto. Od dobitnika, uz već spomenutu dionicu Tankerske, možemo izdvojiti i dionicu Varteksa sa skokom od 11 posto, te dionicu Petrokemije koja je uzletjela 10 posto, dok na strani gubitnika Saponiji društvo radi dionica Vira koja je pala 4,7 posto.

Dobitnik dana: Varteks +10,91 12,20

Gubitnik dana: Saponia -4,88 234,00

Crobex: +0,19% 1.565,02

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.