12. SVIBANJ

Preporod će se priključit štrajku javnih službi

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2009 11:27
  • Objavljeno 04.05.2009 u 11:27
željko stipić, preporod

željko stipić, preporod

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod priključit će se štrajku sindikata javnih službi, ako ga oni budu organizirali 12. svibnja, jer se većina članstva na referendumu izjasnila za štrajk, izvijestio je danas predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Preporod je proveo referendum među 8.800 članova u 313 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a izašlo je nešto manje od 7.000 članova od kojih se 71,4 posto izjasnilo za štrajk, odnosno 56,5 posto od ukupnog članstva.

Preporod će se stoga priključiti štrajku koji za 12. svibnja najavljuje osam sindikat javnih službi, ako se i njihovo članstvo većinski izjasni za štrajk, o čemu će ti sindikati sutra izvijestiti javnost.

Sindikati prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi najavili su štrajk u tjednu kada će primiti prve plaće smanjene za šest posto, tražeći od vlade postizanje sporazuma koji će im jamčiti da će smanjenje plaća biti nadoknađeno nakon što zemlja izađe iz krize, kao i da će njihove plaće tada pratiti rast plaća u gospodarstvu.

Rezultati referenduma su upozoravajući i za vladu i za sindikate, smatra Stipić, jer je njime poslano jasno upozorenje vladi da ne gura sindikate u štrajk, ali i sindikatima da se maksimalno založe za pronalaženje mirnog rješenja spora.

Kako će se štrajk po svemu sudeći dogoditi u posljednjem tjednu nastave za učenike završnih razreda srednjih škola, upitnim postaje završetak školovanja za više desetaka tisuća srednjoškolaca, napominje Stipić.

S druge strane, ovoga je puta zabilježen nešto niži postotak članova koji su spremni stupiti u štrajk u odnosu na neke ranije referendume kada je postotak izjašnjavanja za štrajk prelazio 80 posto.

To je upozorenje i sindikatima da trebaju uložiti maksimalne dodatne pregovaračke napore, ali i dodatna pojašnjenja o važnosti štrajka, kaže Stipić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!