U 80. GODINI

Preminuo poduzetnik Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix

05.07.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Preminuo je Đuro Horvat, poznati hrvatski gospodarstvenik, inovator te osnivač i vlasnik tvrtke 'Tehnix' iz Donjeg Kraljevca

Jutros je u Županijskoj bolnici Čakovec umro Đuro Horvat (80) jedan od najvećih međimurskih poduzetnika, vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, prenosi portal medjimurski.hr.

Bolovao je duže vrijeme, ali mu se stanje pogoršalo nakon nedavnog privođenja, za koje je do smrti govorio da je lažirano i nepravedno prema njemu.

Kako je navedeno na službenim stranicama kompanije koja se bavi proizvodnjom opreme za gospodarenje otpadom, Horvat je rođen u Draškovcu 1943. godine. Tehnix se od 1991. godine do danas razvio u vodeću eko industriju u Europi i svijetu na području projektiranja, proizvodnje i servisiranja strojeva, opreme i tehnologija za zaštitu okoliša te gospodarenje otpadom.

  • +2
Đuro Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/POSEBNA PO

Prije osnivanja Tehnixa 25 godina bio je voditelj proizvodnje u tvornici Rade Končar u Donjem Kraljevcu. Navode da je zbog svojeg dugogodišnjeg inovativnog rada dobitnik raznih nagrada, uključujući onu za poduzetnika godine u Hrvatskoj 2015. godine. Po struci je bio diplomirani ekonomist.

  • +2
Privođenje Đure Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Horvat je jedan od aktera aktualne afere Sortirnica. Ured europskog javnog tužitelja istraživao je njegovu tvrtku Tehnix zbog sumnji da je na štetu Kohezijskog fonda EU-a i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura.