vlasnik tehnixa

Tko je Đuro Horvat: Kralj ekootpada, obožavatelj Tita, inovator i moralni kapitalist

04.04.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u utorak je u suradnji s policijom u Hrvatskoj uhitio pet osoba u Rijeci i Međimurju zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te malverzaciju novcem iz fondova EU-a. Među uhićenima se našlo i jedno poznato ime - Đuro Horvat, vlasnik i direktor međimurske tvrtke Tehnix, javnosti poznat pod titulom 'kralj ekootpada' iz Donjeg Kraljevca

Od inovatora svjetskog glasa do optuženog za malverzacije u projektu izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi. Što je sve obilježilo karijeru Đure Horvata, vlasnika Tehnixa, jednog od europskih lidera u ekoindustriji koji se bavi projektiranjem i proizvodnjom servisnih strojeva i opreme za zaštitu okoliša te gospodarenjem otpadom?

Rođen 1943. u selu Draškovcu u Međimurju, Horvat je nakon završene srednje tehničke škole u Varaždinu diplomirao ekonomiju na varaždinskom odjelu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Do osnutka tvrtke, 25 godina bio je voditelj proizvodnje u Končaru. U to vrijeme proputovao je gotovo cijeli svijet, a već tada pratio ga je glas inovatora.

Tehnix je osnovao 1991. godine, a u garaži bi gradio svoje strojeve dok bi u sobi projektirao. Prvo što je konstruirao bila je posuda za sakupljanje otpadnog motornog ulja, a danas vodi tvrtku koja 80 posto proizvoda izvozi po cijelom svijetu; od BiH do Irana, Gane i Indije, a tvornice ima u Srbiji, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Tehnix zapošljava više od 500 ljudi, tvrtka strelovito rasla

Za hrvatske pojmove Tehnix Đure Horvata iz Donjeg Kraljevca je velika tvrtka s godišnjim prometom koji je 2021. iznosio gotovo 70 milijuna eura, tj. 527 milijuna kuna, te s dobiti od 4,6 milijuna eura i 536 zaposlenih.

Prošla godina bila je odlična za Tehnix. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, prihodi su mu skočili s 50 na 69,8 milijuna eura, za 38 posto. U odnosu na 2017., tvrtka se i više nego udvostručila – prihod joj je tada na godišnjoj razini iznosio 31 milijun eura, a zapošljavali su 358 ljudi.

Dobit Tehnixa također stabilno raste te je od 2017. do 2020. godišnje iznosila po više od dva milijuna eura, da bi preklani skočila na više od 4,5 milijuna eura.

Prosječna neto plaća po zaposleniku lani je iznosila 1081 euro dok je u bilanci tvrtke bila imovina vrijedna više od 42 milijuna eura, kratkoročne obveze od 18 te dugoročne obveze od devet milijuna eura. Prema podacima iz financijskih izvještaja za 2021. godinu, Tehnix je na žiroračunu imao i više od 700.000 eura gotovine te nisu prijavljene nikakve nepravilnosti u plaćanjima.

Horvatu se uspjeh definitivno ne može osporiti. Tijekom godina 80-godišnjak je primio niz nagrada i priznanja za svoj rad i djelovanje na području zaštite okoliša. EY ga je 2016. godine proglasio poduzetnikom godine, nakon čega je izabran za najgospodarstvenika u Europi i nominiran u uži izbor četiri najbolja svjetska EY poduzetnika. CROMA ga je pak proglasila menadžerom godine, a njegova Općina Donji Kraljevec uručila mu je nagradu za životno djelo.

  • +2
Privođenje Đure Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nije mu strana ni politika. Horvat je oduvijek naginjao SDP-u, bio je naposljetku i SDP-ov vijećnik u Općini Donji Kraljevec, u kojoj je njegova tvrtka sufinancirala gradnju dječjeg vrtića. Nikad nije skrivao ni simpatije prema Josipu Brozu Titu, a u nekoliko je navrata predlagao da se njegova grobnica iz Beograda preseli u Kumrovec, smatrajući da bi to pomoglo turizmu.

Prijateljevao je i s Ivom Josipovićem te je on posjetio njegovu tvornicu dva puta u jednoj godini za svoga predsjedničkog mandata. Horvat je bio i u Josipovićevu savjetničkom timu za gospodarstvo.

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U javnosti je samog sebe nazivao 'moralnim kapitalistom' kojemu su na prvom mjestu radnici i pravedan odnos prema njima. Prije pet godina, 2018., Horvat je svojim radnicima koji su zapali u probleme zbog bankarskih kredita posudio novac bez kamata da bi mogli vratiti dugove i odblokirati račune. 'Šef iz snova', nazivali su ga tada. No 2020. godine, u vrijeme pandemije, njegova reputacija bila je poljuljana.

  • +2
Đuro Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/POSEBNA PO

Tad je, naime, radnicima koji su završili u samoizolaciji odlučio skinuti deset posto plaće te im naredio da karantenu moraju odraditi u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu, koji je u vlasništvu tvrtke, a gdje im je Horvat osim smještajnog kapaciteta osigurao hranu te telefonski kontakt s obiteljima.

'Morate biti svjesni da svojim ponašanjem izvan firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost tvrtke Tehnix i zadržavanje radnih mjesta', rekao je tada zaposlenicima. Međutim za tportal je tada komentirao i da nikome nije skidao s plaće, već da je to bilo samo 'upozorenje pojedincima da se odgovornije ponašaju jer reda mora biti'.

No javnost se nije oglušila na takvu odluku, a ubrzo je stigla i reakcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u kojoj je Horvatov potez nazvan 'nezakonitim' te je optužen da si 'kao poslodavac dopušta ovlasti procjene stupnja osobne odgovornosti radnika zbog samoizolacije'.

Horvat u toj odluci nije vidio 'ograničavanje osobne slobode', već je tvrdio da to čini u korist svojih radnika. SSSH je naposljetku protiv Horvata podnio pritužbu pučkoj pravobraniteljici zbog diskriminacije, a na tu situaciju ukazali su i Ministarstvu rada.

U vrijeme pandemije koronavirusa tvrtka Tehnix krenula je s proizvodnjom specijalnih mobilnih karantena površine 19,5 kvadrata. Takozvana 'korona kabina' mogla je primiti četiri osobe i pružiti sve potrebno za duži oporavak.

Kako je Horvat tada objasnio, takve kabine idealne su za smještaj zaraženih od koronavirusa, bez potrebe ulaska u bolnice, kako bi ih se izoliralo i zaštitilo. No to nije bila jedina donacija tvrtke u kriznim vremenima.

Nakon dva snažna potresa koja su pogodila Zagreb, okolicu i Banovinu, ostavivši tisuće ljudi bez smještaja, Tehnix je bio jedna od tvrtki čiji su kontejneri osigurali građanima krov nad glavom.

Tog siječnja 2021. najavili su da će proizvesti 200 komada i isporučiti ih već u siječnju, a još 300 u veljači.

No u žižu javnosti Horvat nije dolazio samo zbog poslovnih rezultata i uspjeha, već i zbog sudjelovanja u projektima koji s njegovom strukom baš i nemaju previše veze.

Pretprošle godine je, naime, u Novoj Gradiški otkriven spomenik u čast preminulom 'makedonskom slavuju' Toši Proeskom, 2007. poginulom u automobilskoj nesreći na autocesti pokraj Nove Gradiške. Ideja i odluka o izradi spomenika potekla je upravo od Horvata.

'Misao vodilja bila je da Tošin kameni lik podsjeća na vrijeme u kojem smo se zajedno veselili i uživali u pjesmama koje su vječne. Kompanija Tehnix, svi njeni menadžeri i suradnici ponosni su i zahvalni Novoj Gradiški što je omogućila da se u gradsku jezgru postavi kamena statua koja će sve prijatelje Makedonije, pa i prolaznike, štovatelje života i brojne druge, pjesmom Toše Proeskog činiti sretnim i vječnim', naveli su tada iz tvrtke.

No javnost je spomenik dočekala na nož te ga prozvala 'diletantizmom i kičem'.