JAČANJE KONKURENTNOSTI

Predstavljen softver za usporedbu poslovanja hotela

25.01.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i hotelijerstvu te pulska tvrtka Istra informatički inženjering predstavili su danas zagrebačkim i hotelijerima iz kontinentalnog dijela Hrvatske zajednički komercijalni informacijski projekt 'Benchmarking hrvatskog hotelijerstva' (BHH) koji hotelima u Hrvatskoj prvi put pruža mogućnosti mjerenja i uspoređivanja poslovnih rezultata

Isti projekt s ciljem većeg uključivanja hotelijera predstavili su i jučer u Opatiji (kvarnerskim i istarskim hotelijerima), dok će ga u iduća dva dana predstaviti i u Splitu i Dubrovniku.

Istaknuvši da se taj projekt testira od kraja 2010. te da ga već koristi 40-ak hotela s kojima su potpisani ugovori, profesori s opatijskog fakulteta Zdenko Cerović i Sandra Janković naglasili su kako do ožujka ove godine očekuju da se uključi bar sto hotela jer će s većim brojem uključenih hotela biti i više podataka, a time će i projekt biti uspješniji.

Prednošću projekta u odnosu na slične međunarodne označili su što je rezultat hrvatske pameti, te što na dnevnoj, mjesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj razini hotelijerima daje realne podatke o poslovanju koje unose sami putem interneta na web stranici projekta, čime uključeni hotelijeri mogu utvrditi jakost ili slabost vlastitog hotela u usporedbi s konkurencijom, kao i područja za snižavanje troškova i povećanje prihode. Sve im to može pomoći i u donošenju operativnih i strategijskih odluka, kazao je Cerović.

U sklopu projekta stvorena je i online baza podataka o financijskim i nefinancijskim rezultatima poslovanja hotela koji su grupirani u tri dijela - osnovni financijski podaci, tržišni podaci vezani za zadovoljstvo gostiju te kadrovski podaci vezani za zaposlenike, a uz koje se hoteli mogu uspoređivati.

Usporedba je pritom moguća po više kriterija, od prosječne dnevne prodajne cijene, stupnja iskorištenosti kapaciteta i prihoda od smještaja po raspoloživoj sobi do strukture prihoda i troškova na svim razinama te izvještaja o dobiti, kazala je Janković, dodavši kako je za upješno funkcioniranje tog alata važno da podaci koje se unosi budu točni.

To se, kao i zaštita podataka pojedinih hotela regulira ugovorom koji potpisuju s Fakultetom, dok se cijene korištenja za hotele, ovisno o njihovoj veličini hotela i broju soba kreću od 500 do 1.500 eura, a za velike sustave u kojima je tri i više hotela od 3.900 do 5.900 eura, što je, kako se čulo, povoljnije od nekih sličnih alata.

Očekuje se da će projekt financijski podržati i Ministarstvo turizma kojemu je također važno, kako je kazao predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar, znati poslovne rezultate hotelijerstva, tim više što će se u sklopu tog projekta vidjeti kako stvarno u realnom vremenu posluju hoteli i koliko su efikasni.