Glas poduzetnika

Poziv gradovima i općinama: Ukinite komunalne naknade i najamnine!

06.04.2020 u 10:36

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika u ponedjeljak je pozvala gradove i općine, odnosno njihove gradonačelnike i načelnike, da donesu odluke o ukidanju komunalne naknade te obveze plaćanja naknada i najamnina za najmoprimce kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućeno poslovanje

Poziv je upućen i privatnim vlasnicima nekretnina koje iznajmljuju najmoprimcima, a čije je poslovanje također onemogućeno, navodi se u priopćenju, uz napomenu da je poziv uslijedio nakon provedene ankete među članovima, prikupljenih informacija od članova i iz medija.

"Od dana kad je donijeta odluka Stožera civilne zaštite o zatvaranju svih naših trgovina, hotela, kafića, restorana, kozmetičkih salona, frizerskih salona, cvjećarnica i poslovnih prostora, svih uslužnih djelatnosti, svi mi poduzetnici i obrtnici, kao i naši zaposlenici, praktički smo bačeni na koljena. Životarimo ili uopće ne zarađujemo te smo u fazi hibernacije i preživljavanja. Nismo u mogućnosti plaćati namete, najamnine i naknade kada prostore ne koristimo i ne ostvarujemo prihode", ističe u priopćenju predsjednik Udruge Hrvoje Bujas.

Stoga Udruga Glas poduzetnika traži od gradonačelnika i načelnika, koji to još nisu napravili, da odmah izglasaju odluke kojima poduzetnike oslobađaju plaćanja svih nameta i naknada gradovima ili općinama, uključujući oslobađanje plaćanja - komunalne naknade u cijelosti, kao i najamnine u gradskim i općinskim nekretninama, i to dok se god poduzetnicima ne omogući normalno poslovanje.

U priopćenju ističu i da ih "ne zanimaju nikakvi popusti od 15 posto na iznos komunalne naknade, kao primjerice u Dubrovniku,  ili odgoda plaćanja poput nekih drugih gradova". 

"Ugledajte se na Novalju, Bjelovar, Koprivnicu, Gospić, Đurđevac, Sv. Nedjelju, Rijeku i druge gradove i općine koje su takve odluke već donijeli. Ugledajte se na one gradove i općine kojima je jasno da moramo preživjeti danas kako bi sutra ponovo mogli biti oni koji su do jučer, desetljećima, punili i vaš proračun. Odreknite se i vi nečega i pokažite tu toliko naglašavanu solidarnost i zajedništvo", poručuju iz Glasa poduzetnika u priopćenju. 

Također, predlažu i osnivanje fonda za subvenciju dijela iznosa najamnina zatvorenih nekretnina u privatnom vlasništvu, a u skladu s mogućnostima gradova ili općina. Apeliraju i na sve vlasnike (fizičke i pravne osobe) nekretnina koje su zatvorene, da budu uviđavni sada kada je potrebno, te maksimalno iziđu u susret svojim najmoprimcima, jer će im se to u budućnosti višestruko vratiti.

Iz Udruge Glas poduzetnika u priopćenju iznose i podatke iz ankete među članovima koja je, kako navode, pokazala da su reakcije gradova i općina na krizu bile uglavnom mlake i nedostatne.

Tako prenose da je na pitanje o obvezi plaćanja najma i komunalne naknade te njihovo ukidanje, smanjivanje ili odgodu čak 42 posto poduzetnika odgovorilo da još nije dobilo niti jednu od tih mjera od svog grada ili općine. Oko 37 posto ih je izjavilo da postoji neka od kombinacija tih mjera, ali očito je da se razlikuje u svakoj pojedinoj jedinici uprave. Samo nešto više od 12 posto izjavilo je da im je odobreno ukidanje i najma i komunalne naknade, navode iz Glasa poduzetnika.

Na upit o zadovoljstvu poduzetnika reakcijom lokalne uprave gotovo 50 posto anketiranih istaknulo je da je jako nezadovoljno. Nadalje, preko 17 posto umjereno je nezadovoljno. Neutralan stav ima oko 16 posto ispitanika, umjereno zadovoljnih nešto ispod 8 posto a jako zadovoljnih je samo oko 9 posto ispitanika, prenosi se u priopćenju, no pritom se ne iznose podaci na kojem uzorku i kada je anketa provedena.

"S obzirom na te rezultate, Udruga Glas poduzetnika očekuje puno bržu i puno kvalitetniju reakciju i mjere koje će lokalna uprava donijeti i koje će biti u skladu s mjerama Vlade RH", zaključuje se u priopćenju. 

Glas poduzetnika pokrenut je kao inicijativa mahom malih poduzetnika, a kako je u 15-ak dana inicijativa okupila više od sto tisuća poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora, krajem prošlog tjedna je osnovana istoimena udruga. Udruga je, po podacima iz priopćenja, u prva dva dana od osnivanja zaprimila više od 2.500 zahtjeva za članstvo.