anto nobilo

'DORH je zatražio novo vještačenje u slučaju Agrokor, a suđenje bi moglo početi tijekom 2020.'

23.07.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo otkrio je da je DORH zatražio novo vještačenje u slučaju Agrokor, što bi dodatno moglo produžiti cijeli proces

'Državno odvjetništvo prošli tjedan donijelo je rješenje o proširenju, odnosno dodatnom vještačenju. Nisu zadovoljni financijskim vještačenjem. Tražili su dopunu', rekao je Nobilo u emisiji Novi dan N1 televizije. Inače, on je odvjetnik prijašnje izvršne dopredsjednice Agrokora za poslovanje i poslovni razvoj Piruške Canjuge.

Nobilo je rekao kako ne zna koliko će vještacima iz Poljske trebati da provedu to dodatno vještačenje, ali je naglasio da je bio u pravu kad je rekao da će cijeli predmet Agrokor trajati najmanje deset godina. Dodao je kako je probijen rok za provođenje istrage, ali da je on instruktivan te da probijanjem tog roka DORH ne gubi nikakva prava u postupku.

Smatra da bi suđenje bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i ostalima moglo početi u 2020., ali da je teško prognozirati točan početak s obzirom na to da se ne zna koliko će trajati vještačenje.

'Nakon vještačenja, zbog složenosti predmeta, DORH može zatražiti maksimalno tri mjeseca za pisanje optužnice. Ako se tri, četiri mjeseca bude vještačilo, pa onda dva, tri mjeseca treba za pisanje optužnice, to je iduća godina u veljači. Onda u roku od dva mjeseca Optužno vijeće odlučuje o optužnici - već smo u ožujku ili travnju iduće godine. Optužno vijeće može vratiti optužnicu na popravak, što u tako velikom predmetu ne bi bilo čudno, to je još tri mjeseca, pa opet na Optužno vijeće. Mogu samo reći da će nekad iduće godine početi suđenje', rekao je Nobilo za N1 televiziju.

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Podsjetimo, još 20. svibnja istekao je rok od 18 mjeseci za dovršetak istrage protiv Ivice Todorića i njegovih suradnika zbog gospodarskog kriminala, krivotvorenja isprava te nezakonitog vođenja poslovnih knjiga, no ona tada nije bila dovršena jer nije bilo završeno knjigovodstveno-financijsko vještačenje.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora u studenom 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.