NOVI POKUŠAJ

'Potrošač' će zastupati Udrugu Franak na sudu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.12.2011 13:44
  • Objavljeno 23.12.2011 u 13:39
HRT Vijeće Ilija Rkman

HRT Vijeće Ilija Rkman

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek/Cropix

Udruga Franak sklopila je ugovor o suradnji s Hrvatskim savezom udruga za zaštitu potrošača 'Potrošač' koji omogućuje da Potrošač u ime članova udruge Franak sudskim putem zatraži zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u francima

Potrošač će u ime Udruge Franak podići kolektivnu tužbu protiv banaka, a to može jer je jedna od sedam institucija koje su prema Zakonu o zaštiti potrošača ovlaštene za podizanje kolektivnih tužbi u Hrvatskoj, rekao je na svečanom potpisivanju sporazuma Ilija Rkman iz 'Potrošača'.

Kako je podsjetio, Trgovački sud odbio je prvu tužbu Udruge Franak upravo zato što ona nije ovlaštena za podizanje kolektivnih sudskih službi.

No prije podizanja tužbe, 'Potrošač' će, kaže Rkman, bankama uputiti predtužbeno upozorenje, a potom će spor pokušati riješiti mirenjem. Tek ako to ne donese rezultat, obratit će se sudu.

Kako je izvijestila Petra Rodik iz Udruge Franak, tužbom će od banaka tražiti ukidanje valutne klauzule za kredite indeksirane u švicarskim francima, obračun rata po tečaju franka na dan sklapanja kredita te ukidanje promjenjivih kamatnih stopa za kredite indeksirane u drugim stranim valutama, čija promjena u ugovorima nije transparentno uređena.

Udruga Franak podnijela je 30. rujna ove godine tužbu protiv sedam banaka u Hrvatskoj radi zaštite prava 125.000 građana dužnika sa kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Trgovački sud u Zagrebu odbacio je tužbu s obrazloženjem da u Hrvatskoj još uvijek nije moguće podnijeti kolektivnu tužbu, koja će se moći pokrenuti po stupanju Hrvatske u EU.

'Franak' prema mišljenju suda nije mogao podići kolektivnu tužbu ni prema Zakonu o zaštiti potrošača jer nije među udrugama potrošača koje prema Vladinoj uredbi imaju to pravo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi