južna koreja

Potpredsjedniku Samsunga pet godina zatvora zbog korupcije

25.08.2017 u 10:56

Bionic
Reading

Južnokorejski sud osudio je u petak potpredsjednika Samsunga Jay Y. Leea na pet godina zatvora zbog korupcije u političkom skandalu koji je potresao zemlju i doveo do opoziva donedavne južnokorejske predsjednice

Središnji sud u Seulu donio je presudu sukladno optužnici protiv 49-godišnjeg Leea, koja se odnosila na sudjelovanje u korupcijskoj aferi, a protezala se od optužbi za podmićivanje do onih za krivokletstvo. Između ostalog, skandal je u ožujku doveo i do odluke ustavnog suda o opozivu južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Lee, koji je poricao da je počinio išta protuzakonito, nalazio se u pritvoru od veljače ove godine i bio je suočen sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

Južnokorejski sud proglasio je Leea krivim za plaćanje mita bliskoj prijateljici bivše predsjednice Južne Koreje. Utvrđeno je da je pronevjerio više od pet milijuna dolara.

Lee, nasljednik jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, priznao je da je dao taj novac, no zanijekao je da je zauzvrat tražio ikakvu podršku ili protuuslugu od vlade.

Osim Leea, južnokorejski sud je zbog mita i pronevjere podigao optužnice protiv još četvero izvršnih direktora Samsunga.

Južnokorejski parlament je u prosincu opozvao predsjednicu Park zbog optužbi da je u dosluhu s dugogodišnjom prijateljicom Choi Soon-sil vršila pritisak na velike korporacije, uključujući Samsung, da doniraju novac u fondove koji se kasnije koristio za predsjedničine političke inicijative.

  • +17
Poznati na sajmu mode Samsung Zona 45 u Zagrebu Izvor: Promo fotografije / Autor: Romana Dugandzija

Park se više puta ispričala zbog skandala, ali je odbijala odgovornost za bilo kakve malverzacije. Neprestano je ponavljala da je kriva samo zbog toga što je previše vjerovala prijateljici.

Kći vojnog diktatora Park Chung-Heea, 65-godišnja Park postala je 2012. prva predsjednica Južne Koreje, osvojivši na izborima najveći broj glasova birača u demokratskoj eri. 

No, skandal u čijem se središtu našla njezina prijateljica nagnao je milijune ljudi da izađu na ulicu i traže njezin odlazak, a u javnosti je porastao i bijes prema najvećim južnokorejskim kompanijama, poznatijima kao 'chaebols'.