NOVI DOKAZI

Nakon desetak uhićenih sud u lovu na Samsungovog šefa

17.02.2017 u 10:18

Bionic
Reading

Južnokorejski sud izdao je nalog za uhićenje šefa Samsung grupe Jay Y. Leeja, koji je pod istragom zbog navodne uloge u korupcijskom skandalu zbog kojeg je morala odstupiti i predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hye

Sud u Seulu odbacio je zahtjev da se izda uhidbeni nalog za predsjednikom Samsung Electronicsa Parkom Sang-jinom. Ured posebnog tužitelja u utorak je zatražio da se uhite oba Samsungova dužnosnika zbog korupcije i nekih drugih optužbi.

'Pokazalo se da je potrebno uhititi Jay Y. Leeja na temelju nove optužbe i novih dokaza', piše u priopćenju glasnogovornika suda.

Nalog za uhićenje izdan je u sklopu istrage vezane uz korupcijski skandal u čijem je središtu Choi Soon-Sil, predsjedničina bliska suradnica. Potonjoj se upravo sudi zbog toga što je iskoristila poznanstvo s Park kako bi izvukla astronomske svote iz južnokorejskih tvrtki koje su uplatile milijune dolara privatnim zakladama koje je osnovala Choi Soon-Sil.


Dosad je uhićeno desetak osoba, među kojima Choi, bivši ministri kulture i socijalne skrbi, bivši ravnatelj predsjedničina ureda i sveučilišni profesor.

Lee (48) je osumnjičen da je odobravao isplate Choi kojima se trebalo dobiti protuusluge od vlade, pa tako i njezinu potporu za sporno spajanje Samsunga iz 2015. Samsung je bio najvelikodušniji doniravši Choi 17 milijuna dolara, a iza njega dolaze Hyundai, SK, LG i Lotte.

Južnokorejsku tvrtku se sumnjiči i da je Choi isplatila milijune eura pod izlikom da financira sportske pripreme južnokorejskih jahača u Njemačkoj, među kojima je bila i kći Choi.