102 projekta

Potpisani ugovori za revitalizaciju sela vrijedni 470 milijuna kuna

24.05.2018 u 15:35

Bionic
Reading

Predstavnici jedinica lokalnih samouprava i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su u četvrtak ugovore vrijedne 470 milijuna kuna za 102 projekta lokalnih jedinica iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja

Tim će se novcima, naime, sagraditi ili obnoviti 57 dječjih vrtića u ruralnim područjima, 18 društvenih odnosno kulturnih centara, 12 vatrogasnih domova, dva turističko-informativna centra, a financirat će se i 13 projekata uređenja javnih površina. Potpora iznosi od 80 do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno između 15.000 i milijun eura u kunskoj protuvrijednosti.

Najviše projekata po županijama - po 10 - imaju Bjelovarska i Međimurska županija.

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić podsjetila je da su se na natječaj iz Mjere 7 Temeljene usluge i obnova sela u ruralnim područjima mogli javiti općine i gradovi koji imaju do 5.000 stanovnika.

Natječaj je proveden od 18. travnja od 18. svibnja prošle godine, a ukupna vrijednost projekata je 528 milijuna kuna.

Copić je ujedno za početak lipnja najavila novi natječaj Agencije vrijedan 500 milijuna kuna, a većina sredstava (350 milijuna kuna) bit će namijenjena gradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića, također u ruralnom području.

Po riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, putem tog novog natječaja trebalo bi se izgraditi ili obnoviti od 95 do 100 vrtića, a taj bi natječaj trebao bit realiziran puno brže nego ovaj.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da to potpisivanje ugovora za projekte vrlo plastično demonstrira korist našeg članstva u EU.

"Šaljemo poruku ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, osobito naših manjih sredina u područjima gdje svaka investicija u infrastrukturu, bilo da su to dječji vrtići, vatrogasni i društveni domovi i ostali infrastrukturne objekti, za vaše sredine, ali i za Hrvatsku, znači otvaranje novih radnih mjesta i ostanak onih koji već tamo imaju svoj dom i svoju obitelj", rekao je Plenković.

  • +2
Novac euri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Naglasio je da je politika ravnomjernog regionalnog razvoja dio snažnog angažmana njegove Vlade u proteklih godinu i pol.

"Osobitu pozornost posvetili smo Slavoniji, ali to ne znači da druge županije nisu jednako važne. Nastojat ćemo da ove mjere budu dio mozaika koji se odnosi i na demografsku revitalizaciju zemlje", rekao je premijer. 

Ministar poljoprivrede očekuje da će u proljeće iduće godine velik dio projekata za koje su potpisani ugovori biti dovršen.

Tolušić smatra i da je situacija u hrvatskim ruralnim područjima pozitivnija nego prije par godina. 

Vezano uz korištenje novca iz Programa ruralnog razvoja, ponovio je da je u listopadu 2016. bilo 328 milijuna kuna potpisanih ugovora, a danas 5,15 milijardi kuna. 

U ime dobitnika sredstava zahvalila je ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban iz Otočca Lidija Sušić kazavši uz ostalo da bi ovakvi projekti mogli zadržati ljude da ostanu u svojoj državi, odnosno da bi mogli zaustaviti iseljavanje od čega ni Otočac nije izuzet.