SVJETSKA BANKA

Posustaju motori kineskog rasta

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.09.2011 14:55
  • Objavljeno 02.09.2011 u 14:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Motori kineskog nevjerojatnog gospodarskog rasta u proteklih 30 godina počinju pokazivati znakove posustajanja, što ukazuje na potrebu za reformama, upozorio je u četvrtak predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick

Da bi Kina nastavila snažno rasti, ne može se više oslanjati samo na snažan rast izvoza i ulaganja, već mora podesiti ravnotežu kroz jaču domaću potražnju, kazao je Zoellick.

'Pokretači kineskog meteorskog rasta posustaju', konstatirao je čelnik Svjetske banke u članku objavljenom na internetskoj stranici te međunarodne orgnaizacije i u londonskom financijskom dnevniku Financial Timesu.

'Do 2030., ako Kina dosegne dohodak od 16 tisuća dolara po stanovniku, što je sasvim realno za očekivati, utjecaj na svjetsko gospodarstvo bit će jednak dodavanju 15 današnjih Južnih Koreja', dodao je.

'Teško je zamisliti da se takav rast može ostvariti modelom izvoza i rasta poticanog ulaganjima.'

Ako ne provede temeljite promjene, Kina će samo pogoršati probleme u svjetskom gospdoarstvu ali i svoje vlastite, što znači još veće neravnoteže, više cijene hrane i resursa, veće štete po okoliš, teškoće u skrbi za sve starije stanovništvo i pretjerano oslanjanje na inozemna tržišta.

Kineski dužnosnici jako dobro znaju što im je činiti, zaključio je Zoellick uoči sastanka visoko rangiranih kineskih i inozemnih dužnosnika u Pekingu.

'Ključno je pitanje kako da Kina dovrši tranziciju u tržišno gospodarstvo. Širi program mora uključiti redifiniranje uloge vlade i vladavinu prava, proširenje privatnog sektora, poticanje konkurencije i produbljivanje reformi na financijskim i na tržištima rada i nekretnina', pojasnio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!