VATROGASNA MJERA

Vlada povećala kvote za uvoz radnika, donosimo prve reakcije poslodavaca

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 19.06.2019 13:05
  • Objavljeno 19.06.2019 u 12:06
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici podigla kvote za uvoz radne snage. Odobrena je dodatna kvota od dvije tisuće ljudi za turističke tvrtke i tisuću za građevinske, koje bilježe najveći deficit radne snage

Umjesto dosad utvrđene ukupne godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. od 65.100 stranih radnika, utvrđena je nova kvota od 68.100 radnika.

Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za dvije tisuće radnika i to s 10.611 na 12.611, s mogućnošću angažmana još tisuću radnika, a za građevinarstvo se kvota povećava za tisuću radnika, sa 17.800 na 18.800 i eventualno još tisuću.

Dodatne kvote od po tisuću radnika mogu se koristiti pod uvjetom da u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nema raspoloživih radnika traženih zanimanja.

'U režimu smo 65 tisuća radnih dozvola za državljane trećih zemalja. To je odluka bez presedana, najveći broj ikada. Izašli smo ususret zahtjevima u turizmu i graditeljstvu', naglasio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dobio je i diskrecijsko pravo da po potrebi podigne kvotu za još tisuću u oba sektora.

Pavić je naglasio da Vlada želi angažirati domaće radnike te da su kvote 'posljednja linija obrane'. Podsjetio je da su pripreme za turističku sezonu počele još prošle godine te je 20 tisuća radnika spojeno s poslodavcima i osiguran im je posao u sezoni, a određena je i kvota od više od 65 tisuća radnika iz stranih zemalja.

  • +9
  • +6

Ministar Pavić dobio je diskrecijsko pravo da po potrebi podigne kvotu

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca zadovoljni su povećanjem kvota. Ističu da su brojke u skladu s njihovim očekivanjima.

Međutim, naglašavaju da je riječ o jednokratnoj mjeri, a poslodavci se zalažu za dugoročno rješenje koje je moguće jedino promjenom sustava.

'Sadašnji sustav je nefleksibilan, a poslodavcu je teško unaprijed predvidjeti koliko će mu trebati radnika', naglašavaju u HUP-u.

Hrvatski poslodavci traže prelazak na tzv. slovenski model, po kojem poslodavac radnike, ako ih ne može naći preko državnog zavoda za zapošljavanje, može u neograničenom broju dovesti iz inozemstva.

Povećanje kvota pozdravio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović, ocijenivši da je 'pobijedio glas razuma i saslušan glas gospodarstvenika'.

'Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti', ističe Burilović u priopćenju.

Po njegovim riječima, za građevinarstvo će se još vidjeti kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu, a moguće je da će trebati još povećati kvote.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!