sjednica na markovom trgu

Plenković o najezdi komaraca u Slavoniji i kvotama za strane radnike, pohvalio se i novom dvoranom

19.06.2019 u 07:00

Bionic
Reading

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, među ostalim točkama, naći će se izmjena godišnjih kvota dozvola za zapošljavanje stranaca nakon što su djelatnici u turizmu upozorili kako je situacija neodrživa te kako je u pitanju turistička sezona. Na dnevnom redu je i Prijedlog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji

'Slučajno smo ispod crvenih tapeta otkrili slike stare oko 200 godina, koje su bile u nezavidnom stanju. Danas su one u punom sjaju i daju nam štih zgrade kakav je bio početkom 19. stoljeća. Stol i stolice su proizvodi hrvatskih proizvođača. Tu su i umjetnička djela suvremenih hrvatskih autora. Pripremljena je i monografija o Banskim dvorima', kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrćući se na obnovljenu dvoranu.

Osvrnuo se i na najezdu komaraca u Slavoniji. 'Odlukom ćemo zadužiti Ministarstvo zdravstva da u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo poduzme sve potrebne mjere kako bi se to riješilo', kazao je premijer.

Kada je riječ o temi koja je dosta zaokupila javnost, kvoti za uvoz stranih radnika, kazao je sljedeće: 'Mi smo u režimu 65 tisuća radnih dozvola za državljane trećih zemalja. To je odluka bez presedana, najveći broj ikada. Izašli smo ususret zahtjevima u turizmu i graditeljstvu.

Nalazimo se u situaciji da smo pred iscrpljenjem kvota. Kako ne bi došlo do poremećaja usluge, donijet ćemo odluku da u sektoru turizma povećamo kvotu za dvije tisuće, uz moguće daljnje povećanje od 1000. Za sektor građevine za još tisuću i, ako bude potrebno, još toliko.

Smatram da je ta odluka logična', poručio je.

'Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji na kvalitetan način riješit će praznine koje su postojale', dodao je.

U kontekstu borbe protiv nasilja, izvijestio je kako je Hrvatska prošle godine, uz 'veliku protukampanju', ratificirala Istanbulsku konvenciju. 'Uz sve laži i bojazni, naravno da se niti jedna bojazan niti jedan strah nisu obistinili.' Podsjetio je i da je Hrvatska dodala interpretativnu izjavu Istanbulskoj konvenciji.

Na dnevnom redu Vlade je Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za ovu godinu.

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je najavio da će Vlada povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti 'zadovoljavajuće' za sektor turizma. Koliko, nije otkrio. No otkrio je to ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Kazao je kako će se odobriti dodatna kvota od dvije tisuće ljudi u turizmu i tisuću za građevinarstvo, a Pavić će imati diskrecijsko pravo da je podigne za još tisuću u oba sektora ako se za to ukaže potreba.

Na sjednici Vlade je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustanovama, Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o krivotvorenju farmaceutskih proizvoda i sličnim kažnjivim djelima koja uključuju prijetnje javnom zdravlju te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima za mladež (EU).

  • +2
Građevinarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Na Vladi je i Prijedlog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, kojim bi se trebalo donijeti efektivnije mjere za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Na Markovom trgu raspravljat će se i o muci po komarcima u Osijeku i okolici te će se donijeti Prijedlog zaključka u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca u Osječko-baranjskoj županiji.

Dokument: "Dnevni red 162. sjednice Vlade"