POJAČAVAJU NADZOR

Porezna uprava otkrila kako se vara pri izdavanju računa

11.06.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Porezna uprava priopćila je da su njihovi inspektori tijekom nadzora utvrdili da su pojedini obveznici fiskalizacije počeli izdavati, odnosno ispisivati i naplaćivati račune s istim Jedinstvenim identifikatorom računa (JIR), što je protivno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Iz Porezne uprave naglašavaju da svaki račun mora sadržavati vlastiti 36 znamenkasti broj (JIR), koji Porezna uprava u svom sustavu generira i putem internetske veze dodjeljuje svakom izdanom računu. Stoga je nemoguće, kažu, da Porezna uprava pošalje isti JIR za nekoliko različitih računa.

'Račun s JIR-om koji nije dodijelila Porezna uprava je lažni račun i opravdanja poput onog da je došlo do greške u programu neće se uvažavati, nego će inspektori Porezne uprave obvezniku privremeno zabraniti rad i izreći prekršajnu novčanu kaznu sukladnu Zakonu.

Porezna uprava neće na tome stati. Ovlaštene inspektore u nadzor će poslati i tvrtkama koje prodaju programska rješenja putem kojih je moguće ispisivati dva ista JIR-a ili putem čijih programa je omogućen bilo kakav pokušaj prijevare sustava fiskalizacije. Pod posebnim će nadzorom biti i svi obveznici fiskalizacije koji posluju s takvim tvrtkama, odnosno koji su od njih otkupili programsko rješenje za fiskalizaciju', naglasili su u priopćenju.

Ističu da pojedini obveznici fiskalizacije kupcima izdaju predračune ili ponude bez JIR-a ili ZKI-a. To je, kažu, moguće, ali pri plaćanju moraju izdati pravi fiskalni račun.

'Svi obveznici koji pri plaćanju ne izdaju fiskalni račun postupaju protuzakonito. Unošenjem brojeva JIR ili ZKI (Zaštitni kod izdavatelja), datuma i vremena izdavanja računa te ukupnog iznosa računa, ispravnost fiskalnog računa može se provjeriti na internetskoj stranici Porezne uprave http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna, stoga pozivaju građane da i dalje provjeravaju račune i prijave nepravilnosti Poreznoj upravi dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave ili pozivom na besplatni broj telefona 0800 1001', zaključuju iz Porezne uprave.