ELEKTRANE ILI PRIRODA

Popijač protiv parka Mura-Drava?

22.09.2010 u 15:59

Bionic
Reading

Ekološke udruge prozivaju ministra gospodarstva Đuru Popijača da ometa proglašavanje Regionalnog parka Mura-Drava kako bi omogućio gradnju dviju hidroelektrana na Dravi kod mjesta Molve. Informaciju o tome iz neslužbenih izvora iz ministarstava, navodno, dobili su u Ekološkom društvu Koprivnice koje se zalaže za proglašenje parka, ali Popijač to opovrgava

'Dobili smo informaciju da je Ministarstvo kulture pod pritiskom Ministarstva gospodarstva da se promjeni uredba o Regionalnom parku Mura-Drava. Proglašenje je najavljivano prvo za siječanj, kasnije za lipanj, zatim rujan, ali uredbe još nema', kaže predsjednica ED Koprivnice Helena Hećimović. Ona drži da Ministarstvo gospodarstvo želi gradnju dviju hidroelektrana osloboditi strožih odredbi koje će nametati regionalni park koji će obuhvatiti područje Drave i Mure u pet županija, od Varaždinske do Osječko-baranjske.

'Nažalost, do proglašenja još nije došlo, a stižu informacije da iza toga stoji ministar Popijač', tvrdi Hećimović.

Popijačev savjetnik Tomislav Mazal u današnjoj izjavi tportalu to je opovrgnuo, ali ujedno je kritizirao ograničavanje razvoja u zaštićenim područjima. 'Smatramo da proglašenje regionalnih parkova, parkova prirode i nacionalnih parkova mora biti usklađeno na način koji omogućava održivi razvoj tog područja. Najbolji primjer u tome su razvijene zemlje poput Austrije u kojima je omogućen održivi razvoj, ali na način da su parkovi proglašeni u svrhu očuvanja okoliša, a ne sputavajući održivi razvoj tog kraja, regije pa i čitave države, a što je ujedno i sukladno direktivama EU-a', odgovorio nam je.

Područje Drave i Mure, osim što je pod preventivnom dvogodišnjom zaštitom, već je uvršteno u europsku mrežu zaštićenih područja Natura 2000, a regionalnim parkom omogućilo bi se objedinjavanje u međunarodni UNESC-ov rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji će biti najveće zaštićeno područje u Europi. 'Austrija, Mađarska i Srbija donijele su sve potrebne propise za uspostavljanje rezervata, ali čekaju se Hrvatska i Slovenija', kaže Hećimović.

Iz ureda ministra Bože Biškupića, u čijem resoru je i uprava za zaštitu prirode, nisu nam potvrdili da su pod pritiskom Popijačeva resora, ali jesu da 'usuglašavaju stavove' s drugim ministarstvima. 'Ministarstvo kulture izradilo je Nacrt Uredbe o proglašenju Regionalnog parka Mura-Drava koji je u srpnju ove godine dostavljen nadležnim središnjim tijelima državne uprave na očitovanje. U tijeku je postupak usuglašavanja stavova oko Nacrta Uredbe te će nakon postizanja dogovora Nacrt Uredbe biti upućen Vladi Republike Hrvatske na donošenje', izvijestila nas je glasnogovornica Ivana Krušec