BEZ OBRAZLOŽENJA

Poništen natječaj za savjetnika za privatizaciju HPB-a

31.08.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je danas da je poništen postupak javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke, a na koji je pravovremeno bila stigla samo ponuda zajednice ponuditelja koju čine KPMG Croatia d.o.o. iz Zagreba, KPMG Advisory Ltd. iz Budimpešte i Šavorić&Partneri odvjetničko društvo d.o.o. iz Zagreba

'Prilikom pregleda i ocjene jedine pravovremeno zaprimljene ponude, zajednica ponuditelja je isključena sukladno Zakonu o javnoj nabavi. S obzirom da nakon isključenja jedinog ponuditelja nije preostala nijedna valjana ponuda donesena je odluka o poništenju postupka javne nabave', navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama.

Ministarstvo financija navodi kako se poništava postupak javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju HPB-a, procijenjene vrijednosti nabave 10 milijuna kuna, te najavljuje da će pokrenuti novi postupak javne nabave za savjetnika za privatizaciju HPB-a.

Osim da je ponuda isključena sukladno Zakonu o javnoj nabavi, Ministarstvo ne precizira zašto je isključena ponuda KPMG-a i Šavorić&Partneri koji su za poslove savjetnika za prodaju 51,46 posto dionica HPB-a tražili oko 8,47 milijuna kuna, a kada se tomu doda i PDV ukupni je bilo riječ o oko 10,5 milijuna kuna.

Ministarstvo financija je natječaj za savjetnika za privatizaciju HPB-a objavilo 12. srpnja, a rok za predaju ponuda istekao je 21. kolovoza.

Do isteka roka Ministarstvo je, uz ponudu KPMG-a, bilo zaprimilo i ponudu švedske tvrtke Lagerkvist&Partnerst iz Stockholma, ali ona nije otvorena jer nije bila dostavljena na način i u skladu sa zahtjevima iz dokumentacije za nadmetanje, s obzirom da na vanjskom omotu nisu bile navedene oznake izgleda propisanog dokumentacijom za nadmetanje.

Vlada je na sjednici 20. lipnja pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a, a namjera je države prodati udio Republike Hrvatske u toj banci od 51,46 posto te provesti dokapitalizaciju banke kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom.