NEZAKONITOSTI PRI DODJELI POTPORA

Poljoprivrednici: Ne radujemo se kazni EK, ali neka se konačno netko opameti

18.05.2016 u 19:22

Bionic
Reading

Hrvatskoj je početkom svibnja iz Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (GU AGRI) stiglo upozorenje zbog nezakonitosti prilikom pokušaja dodjele potpora iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 1,23 milijarde kuna

Nadzor provedbe IPARD-a i Mjere 4 koji su početkom ove veljače proveli revizori Europske komisije, aktiviran je zbog sumnji u stvaranje umjetnih uvjeta kod tri povezana poduzeća koja su dobila potpore jer su, kako se navodi u izvješću koje su prenijeli mediji, osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike, adresu i kontakt osobu, a projekti su potpuno komplementarni i tražene su potpore koje odgovaraju maksimalnim iznosima. Pod pritiskom javnosti, ističe se, Agencija za plaćanja je istražila sporne projekte, ali nije utvrdila nepravilnosti niti ih uputila drugim tijelima na dodatnu analizu. Zbog toga bi Hrvatska mogla biti kažnjena s pet posto ukupnih sredstava.

'Bruxelles je reagirao kada nitko u Vladi i Ministarstvu nije poduzeo korake i konačno stao na našu stranu jer ne dopušta takvu raspodjelu novca. Ne radujemo se kazni, ako je bude, ali je bolje da je tako i da se konačno netko opameti i prestane raditi ovakve stvari', govori za tportal Petar Pranjić, predsjednik poljoprivredne udruge Baranjska brazda.

Različite poljoprivredne udruge svojim su dopisima upućivanim u Bruxelles izvršile pritisak, objašnjava, koji je obustavio sve isplate. Iako je svjestan da će svaki idući natječaj biti pod povećalom, ipak je zadovoljan jer se konačno stalo, kaže, na kraj malverzacijama.

'Bivši ministar poljoprivrede je odgovoran jer smo ga četiri godine molili za razgovor i sastanke, ali za to vrijeme nije primio ni jednog seljaka', dodaje on.

Na uputu na primjedbe Hrvatska se treba očitovati u roku dva mjeseca izvješćem o poduzetim radnjama sukladno smjernicama i nalazima revizora EK. Ministarstvo poljoprivrede, kako je izjavio aktualni ministar Davor Romić, krenulo je u dubinsku analizu natječajnih procedura i dokumentacije. Sporne slučajeve provjerava i AFCOS mreža, posebno tijelo osnovano s ciljem zaštite financijskih interesa EU u Hrvatskoj. U svojoj izjavi Romić je dodao kako je Komisija u pisanom izvješću istaknula da za sada šteta nije napravljena jer nije bilo isplata.

Čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić smatra kako aktualni ministar nije u jednostavnoj poziciji jer mora odlučiti o nečemu u čemu nije sudjelovao, a u međuvremenu predlaže da se krene s radom na novom pravilniku zbog raspisivanja novih mjera.

'Komora je među prvima ukazala na umjetno stvaranje uvjeta s ciljem povećanja povlačenja sredstava, što po direktivi nije dozvoljeno. Treba se na hrvatski način definirati što je povezanost OPG-ova i pravnih subjekata. Ne možemo samo kriviti da su povezane tvrtke nego vidjeti postoji li povezanost i među OPG-ovima te jednako sankcionirati kako ne bi imali problema kroz sve ove natječaje koji će se ubuduće provoditi', govori Brlošić.

Neovisni agrarni analitičar Darko Znaor smatra kako se na ovaj način stvara loša slika i imidž Hrvatske u Bruxellesu, što može rezultirati petpostotnim smanjenjem sredstava koje nam je mislila odobriti EK.
'Imamo novu vladu koja u roku pola godine nije ništa pokušala napraviti da riješi to naslijeđeno pitanje što govori ili o političkoj nespremnosti ili neznanju, a to je loša vijest za poljoprivrednike jer nisu dobili signal što rade. Oklijevanje i odluka ostavljena za jesen ubijaju nadu koja je na našem selu već odavno nestala. Vlada se trebala odrediti pa bi ljudima bilo lakše čekati jer se ovako stječe utisak da su pod pritiskom tih velikih igrača i ne razlikuju se po tom pitanju od prethodnika', zaključuje Znaor.