NOVI KANDIDAT

Polančeca nasljeđuje Ivan Miloloža?

27.10.2009 u 12:59

Bionic
Reading

U očekivanju smjene potpredsjednika vlade Damira Polančeca, nastavljaju se spekulacije o mogućem nasljedniku. Kao izgledan kandidat za nasljednika spominje se Ivan Miloloža, jedan od čelnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP)

Miloloža je jučer gostovao u emisiji 'Otvoreno', ali nije želio komentirati medijske navode da bi se uskoro mogao naći u Banskim dvorima. Jutarnji list neslužbeno doznaje iz krugova bliskih poslodavcima i vladajućim strankama da je Miloloža prošlog tjedna obavio inicijalne razgovore s ljudima iz Vlade, no konačnu odluku još nije donio.

Ako u Vladu uđe Miloloža, jedno je sigurno: dobro će surađivati s ministrom financija Ivanom Šukerom. Obojica su rodom iz Livna pa mnogi ne sumnjaju da bi barem timski rad bio dobar. Široj javnosti postao je poznat proteklih godina, kada se uključio u rad HUP-a, u kojem je predsjednik Vijeća članica. Također, svoje mjesto u medijima zaslužio je istraživanjem iz kojeg je proizašlo da Hrvati produktivno rade samo 3,6 sati dnevno.

U krugu onih koje bi premijerka rado vidjela u svojoj ekipi nesumnjivo je i ekonomist Željko Lovrinčević. Iako već mjesecima figurira kao neformalni premijerkin savjetnik i mnogi ga već vide na mjestu potpredsjednika Vlade i/ili ministra gospodarstva, to je zapravo malo vjerojatno.

Onima koji ga dobro poznaju posve je jasno da njemu nije stalo do same funkcije, nego mu je mnogo važnije provođenje ekonomske politike za koju vjeruje da je za zemlju nužna kako bi se napokon odmaknula od ruba provalije. Uz ostalo, to znači donošenje proračuna koji bi srezao subvencije, socijalne izdatke i druge rashode koji previše opterećuju javne financije.