zaposlili nepalce i filipince

'Pokušali smo doći do domaćih radnika preko HZZO-a, portala i na sve druge načine, ali bezuspješno. Zato smo morali napraviti ovo'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 05.03.2020 10:11
  • Objavljeno 05.03.2020 u 09:56
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prvi strani radnici, a riječ je o desetorici Nepalaca i desetorici Filipinaca počeli su raditi u Iskra brodogradilištu Šibenik. Njihovim dolaskom riješen je problem pomanjkanja radnika na hrvatskom tržištu rada s kojim se suočio i šibenski škver, tvrtka koja nakon preuzimanja od strane slovenske Iskre bilježi značajno povećanje obujma posla

U Iskra brodogradilištu Šibenik naglašavaju da su se za uvoz strane radne snage odlučili tek nakon što potrebne radnike nisu uspjeli pronaći na domaćem tržištu rada.

'Prije nego što smo se odlučili angažirati strane radnike u Iskra brodogradilište Šibenik poduzeli smo sve što je u našoj moći kako bi pronašlo potrebnu radnu snagu u prvom redu na šibenskom području, a onda i iz ostalih dijelova Hrvatske, ali nismo uspjeli. Pokušali smo doći do naših ljudi i preko HZZO-a, portala Moj posao i na druge načine, no nije nam se javio dovoljan broj zainteresiranih.

Zbog toga smo angažirali profesionalnu agenciju koja nam dovodi radnike iz Nepala i s Filipina. Posla ima, navozi su nam puni, tvrtka smo koja želi i može rasti, ali da bi mogli obaviti sve ugovorene poslove i dobili nove moramo imati potrebnu radnu snagu. Osim varioca, tražimo električare, mehaničare, bravare, inženjere i brodske motoriste U aktualnim okolnostima kako ne bi došli u pitanje ugovoreni poslovi, jedino što smo mogli bilo je okrenuti se uvozu radne snage s dalekih tržišta', ističe Roko Vuletić, direktor Iskra Brodogradilišta Šibenik.

'Ovi su nam radnici itekako dobrodošli. Imaju iskustva u zavarivanju aluminija, a mi se koncentriramo upravo na gradnji brodova od aluminija, u čemu smo globalno vrlo konkurentni pa je dodana vrijednost koju ostvarujemo veća', dodaje Aleš Ekar, direktor tog brodogradilišta.

Filipinci i Nepalci dobro su se uklopili u novu radnu sredinu, a zahvaljujući svojoj vedrini, skromnosti i stalnom osmjehu na licima, stekli su i naklonost zaposlenika Iskra brodogradilišta Šibenik.

  • +7
  • +4

Iskra brodogradilište Šibenik - strani radnici

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iskra brodogradilište Šibenik

'Vrlo su dragi, vrijedni i uljudni. Zadovoljan sam jer sam očekivao da će njihovo uvođenje u posao ići puno teže. Pohvalno je to što su neki naši zaposlenici prije nego što su oni došli pročitali neke stvari o Nepalu i Filipinima i tako se pripremili da ih što bolje dočekamo. Nakon što prođu obuku i obave potrebne testove, bit će uključeni u proizvodnju', kaže Vinko Mrdeža, voditelj proizvodnje u Iskra brodogradilištu.

Većini Nepalaca i Filipinaca koji su došli raditi u Šibenik, to nije prvi odlazak na rad u inozemstvo. Bili su angažirani na gradilištima u Japanu i zemljama Arapskog poluotoka.

'Malo sam se bojao odlaska u za nas daleku Hrvatsku, u potpuno drukčiju kulturu i podneblje, ali se posla ne bojim', kazao nam je Filipinac Mike Floresca koji je prije dolaska u Šibenik radio u Japanu.

Vinko Mrdeža, voditelj proizvodnje u Iskra brodogradilištu Šibenik

Vinko Mrdeža, voditelj proizvodnje u Iskra brodogradilištu Šibenik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iskra brodogradilište Šibenik

'Ovdje mi je jako dobro i svi su prema nama ljubazni. Živim s kolegama u jednom stanu u Mažuranićevoj ulici. Grad još nismo upoznali. Za sada se uglavnom krećemo na relaciji stan - brodogradilište ili malo prošećemo po kvartu. Bolje je nego što smo očekivali', istaknuo je Floresca.

Kako su se ti strani radnici uklopili u novu radnu i životnu sredinu najbolje se vidi na za vrijeme objeda u menzi brodogradilišta gdje im spizu priprema kuhar Tonči Goreta: 'Plašili su me neki da će naši Nepalci i Filipinci biti izbirljivi, da ću im morati kuhati samo rižu, da neće jesti krumpir i našu spizu, ali ništa od toga nije se pokazalo točnim. Slasno pojedu sve što im pripremim - meso na sve načine, vole gulaš, krumpir, salate. Zahvalni su, veseli, skromni i nisu nimalo zahtjevni. Iznenadilo me je jedino što jedu puno kruha, čak više od nas, a mi smo poznati po ljubavi prema kruhu.'

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Ovdje je sve jako dobro i bolje nego što smo očekivali. Hrana je odlična. Sve nam je to novo i drukčije od naše hrane, ali je vrlo ukusno. Jako nam se sviđa tjestenina s mesom. To je baš dobro, ali i fino je sve ostalo što nam skuha naš gazda Tonči. Prije Šibenika mi Nepalci radili smo na izgradnji postrojenja u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Šibenik još nismo upoznali. Sada nam je najvažniji posao, a onda će doći na red i sve ostalo. Ovdje se dobro osjećamo jer su svi prema nama ljubazni i susretljivi', kaže Nepalac Sunil Gharti.

Iskra brodogradilište Šibenik nasljednik je NCP - Remontnog brodogradilišta Šibenik koje je prije godinu dana kupila Iskra d.d. iz Slovenije. Novi vlasnik povećao je prošle godine obujam proizvodnje iza 15 posto, a ove godini ima za 20 posto više ugovorenih poslova i svi navozi su puni. Iskra brodogradilištu Šibenik trenutno ima 175 stalnih radnika, a plaće su iznad prosjeka u toj branši.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!