KORIŠTENJE FONDOVA EU

Pogreške i prevare koštat će Hrvate 818.383 eura

29.12.2010 u 09:10

Bionic
Reading

U Gračacu je potkraj prošle godine trebala početi s radom sirana financirana novcem europskih fondova i općine, no projekt još nije ostvaren. Pravila o korištenju europskog novca nemilosrdna su – zbog probijanja rokova i drugih problema krajnji korisnik, u ovom slučaju Općina Gračac, mora u europski proračun vratiti 24.000 eura, piše Večernji list

U Gračacu nisu jedini koji su se ogriješili o pravila o transparentnosti i namjenskom korištenju sredstava te moraju vratiti novac – u proračun EU hrvatski korisnici moraju vratiti 818.383 eura. Usto, dva su slučaja nepravilnosti završila na Državnom odvjetništvu zbog sumnje u prijevaru: u jednom je slučaju podignuta optužnica, u drugom se obavljaju predistražne radnje. Doznajemo da je riječ o korištenju novca iz poljoprivrednog fonda SAPARD.

Nepravilnosti u projektima kontrolira Samostalni odjel za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija koji kaže kako je od trećeg tromjesečja 2006., od kada je Hrvatska preuzela upravljanje pretpristupnim programima pomoći EU i od kada službeno izvještava o nepravilnostima, do trećeg tromjesečja ove godine prijavljeno 47 slučajeva nepravilnosti u pretpristupnim programima pomoći EU, piše Večernji list.

Najčešće su povrede kršenje pravila za provedbu natječaja za javnu nabavu, nedovršavanje aktivnosti, neispunjavanje svrhe ugovora te pogrešno prikazivanje podataka, kažu u Samostalnom odjelu.