#dobrepriče

Roditelji vrtićaraca odlučili se povezati s odgajateljima i nastao je Okitoki, koji se već koristi u 10 država, a povukao je i 1,3 milijuna kuna europskog novca

06.11.2021 u 16:36

Bionic
Reading

Stasali su prije tri godine, a sada aplikacija Okitoki živi punim plućima. Osmislili su je roditelji vrtićke djece kako bi umrežili odgajatelje, edukatore i roditelje. Besplatna je za roditelje dok mjesečnu naknadu za korištenje plaćaju vrtići. Okitoki se sada, govore nam, raširio među više od 2000 korisnika u 10 država, a uskoro se sprema i nadogradnja

Osmislili su je roditelji, a sada aplikaciju Okitoki koristi već njih više od 2000 u 10 država, među kojima su Srbija, BiH, Njemačka, Austrija, Slovenija, Švicarska... Ideja koja će umrežiti odgajatelje, edukatore i roditelje sinula je Tatjani Novak i Davoru Sabljiću. Bilo je to prije tri godine, a Okitoki je punim plućima zaživio upravo u pandemiji koronavirusa.

'Kao majci vrtićke djece, uvid u to kako izgleda dan mog djeteta te kvalitetna, brza i jednostavna komunikacija s odgojiteljima visoko mi je na listi prioriteta, ali se ona, nažalost, svodi na prijenos kratkih praktičnih informacija. Zbog pandemije i epidemioloških mjera sada je još sužena i ograničena. Stoga smo posvetili posebnu pozornost komunikacijskim funkcionalnostima Okitokija, što omogućuje odgojiteljima da pokažu cijeli proces kroz koji djeca prolaze u vrtiću te tako steknu bolje razumijevanje roditelja', objašnjava Tatjana Novak.

Riječ je o aplikaciji, objašnjavaju, koja svojim korisnicima pomaže u tome da atmosfera u dječjim vrtićima bude još bolja, a odgajatelji i roditelji više komuniciraju. Odgajatelji u nekoliko klikova roditeljima u realnom vremenu pružaju uvid u aktivnosti njihove djece tijekom boravka u vrtiću dijeljenjem najrazličitijih sadržaja, od fotografija, preko dokumenata i servisnih informacija, do dječjih likovnih radova ili kratkih videa.

'To je inovativna digitalna platforma za kvalitetnu komunikaciju te lakše upravljanje vrtićima i izvanškolskim ustanovama, kao svojevrsna zatvorena društvena mreža, na kojoj možete objavljivati sve ono što želite da roditelji saznaju i vide. Od njih odmah možete dobiti povratnu informaciju, pitanje, pohvalu ili sugestiju. Roditelji će se iz prve ruke upoznati s aktivnostima koje se provode, a saznat će i kako se djeca ponašaju i osjećaju dok nisu s njima', opisuje tim što je to Okitoki.

'Aplikacija je razvijena u suradnji s odgajateljima i roditeljima i posve prilagođena hrvatskom obrazovnom sustavu', ističe suosnivačica Okitokija.

Svi sadržaji u aplikaciji trajno ostaju, navode, i moguće ih je koristiti u bilo kojem trenutku. Unutar nje moguće je kreirati i odvojene grupe i pojedinačni chat. Praktična značajka je mjesečni, tjedni ili dnevni kalendar s pregledom aktivnosti, kao i pregled i upis dodatnih aktivnosti samo jednim klikom.

Kako radi Okitoki Izvor: Društvene mreže / Autor: Okitoki

'Osim toga, poznato je to da posao odgojitelja i ravnatelja podrazumijeva obavljanje mnogih administrativnih poslova. Primjerice, evidencije dolazaka, uplata i izostanaka još uvijek se često vode u papirnatom obliku. Tu su i različita izvješća i statistike koje se redovito pripremaju. Sve to uzima jako puno vremena koje bi djelatnici mogli znatno kvalitetnije iskoristiti', ističu u Okitokiju.

Uz pomoć ove aplikacije, moguća je automatska izrada računa i plaćanje mjesečne vrtićke naknade putem internetskog bankarstva, kreditnih ili debitnih kartica. Zaboravnim roditeljima stići će i podsjetnik na neplaćene račune. Dok je Okitoki za roditelje posve besplatan, naknadu za korištenje plaća vrtić putem mjesečne pretplate.

Okitoki Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Okitoki

Okitokiju je iz Europe, kroz program Eureka, stiglo 1,3 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost projekta koji će realizirati s partnerima iz Srbije i Hrvatske 3,1 milijun kuna. Uz pomoć europskog novca žele razviti dodatne mogućnosti aplikacije vezane za fizičku aktivnost djece s poboljšanim kognitivnim sposobnostima. Korisnicima će se moći sugerirati koje fizičke aktivnosti mogu poduzeti kako bi poboljšali rezultate, primjerice u učenju. Na taj će način prvi put dobiti personalizirane kognitivne vježbe usmjerene na djetetovu aktivnost.

.