četiri regije

Od Nove godine svim poduzetnicima veće potpore, a u dvije regije penju se do čak 70 posto

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 25.11.2021 21:52
  • Objavljeno 25.11.2021 u 21:52
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

Europska komisija (EK) u srijedu je odobrila novu kartu Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027. godine, što će omogućiti značajno veće sufinanciranje za sve regije, uključujući onu najrazvijeniju - Grad Zagreb

Hrvatska je dosad bila podijeljena na dvije regije NUTS2, kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, a od 1. siječnja 2022. imat će ih četiri - panonsku, sjevernu, jadransku i Grad Zagreb.

Prema dosadašnjoj podjeli na dvije statističke regije, maksimalan intenzitet potpora za velika poduzeća iznosio je 25 posto. Za poduzetnike su bili jednaki uvjeti potpora na natječajima, bez obzira investiraju li, primjerice, u zagrebačkom prstenu ili u Iloku.

Prema novim pravilima, svim poduzetnicima povećavaju se iznosi bespovratnih sredstava. Za projekte velikih poduzeća maksimalni intenzitet potpore iznosit će 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja u regijama panonska i sjeverna Hrvatska, 40 posto u jadranskoj Hrvatskoj te 35 posto u Gradu Zagrebu.

Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do 50 milijuna eura u svim se navedenim područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 postotnih bodova za ulaganja srednjih poduzeća i za 20 postotnih bodova za ulaganja malih poduzeća.

Drugim riječima, za srednja poduzeća potpore se penju do maksimalno 60 posto, a za mala do maksimalno 70 posto prihvatljivih troškova, koliko će moći dobiti poduzetnici u najslabije razvijenim regijama.

  • +1

Prema novim pravilima, zagrebačkim poduzetnicima maksimalne potpore penju se s 25 na 35 posto

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nova karta regionalnih potpora primijenit će se na fondove EU-a u novim operativnim programima u razdoblju 2021.-2027. te na potpore u sklopu natječaja u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti.

Što ove promjene znače za aktualne i predstojeće natječaje u okviru Zakona o poticanju ulaganja, pojasnila je Ana Fresl, komentatorica tportala.

'S obzirom na visoku stopu razvijenosti regije Grad Zagreb, ključno je napomenuti da veliki poduzetnici s investicijama u Gradu Zagrebu, koji planiraju ulaganja i postojeće djelatnosti prijaviti za potpore Zakona o poticanju ulaganja, trebaju djelovati odmah i podnijeti prijavu do kraja 2021., jer će po najavama regionalnu potporu moći koristiti samo za početno ulaganje u novu ekonomsku djelatnost (to je ona koja mijenja četiri znamenke NKD klasifikacije)', naglašava Fresl.

Svim velikim poduzetnicima iz ostatka Hrvatske te svim malim i srednjim poduzetnicima na području cijele Hrvatske pametnije je pričekati – jer 2022. donosi veći intenzitet potpora.

Nova karta Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora

Nova karta Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU / Autor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Na regionalnoj karti Hrvatske definirane su hrvatske regije koje imaju pravo na regionalnu investicijsku potporu te je za svaku od njih utvrđen maksimalni intenzitet potpore. Intenzitet potpore maksimalan je iznos državne potpore koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

U revidiranim smjernicama za regionalne potpore, koje je Komisija donijela 19. travnja 2021. godine, utvrđeni su uvjeti pod kojima se regionalne potpore mogu smatrati usklađenima s unutarnjim tržištem i kriteriji za određivanje područja koja ispunjavaju uvjete za dodjelu potpora.

Kao regije u najnepovoljnijem položaju definirana su područja čiji je BDP po glavi stanovnika manji ili jednak 75 posto prosjeka EU-a. U tu kategoriju spadaju i najudaljenije regije. Tri od četiri hrvatske statističke regije spadaju u kategoriju najnerazvijenijih područja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!