ovome se nisu nadali

Pogledajte što su u Ledu pripremili radnicima za božićne blagdane: Dan prije Badnjaka e-mailom dobili obavijest da kreće val otkaza

31.12.2019 u 12:04

Bionic
Reading

Nekoliko dana prije božićnih blagdana Uprava Leda plus, obratila se radničkom vijeću, a jedan dan prije Badnjaka i svim radnicima putem e-maila informacijom da se u Ledu planira provesti restrukturiranje unutar kojeg se očekuju viškovi radnika

'Radničko vijeće i sindikat koji djeluje unutar Leda jasno su izrazili svoje protivljenje razdoblju u kojem se dostavila informacija radnicima, načinu na koji će se restrukturiranje reflektirati na gašenje pojedinih radnih mjesta, kao i donošenju takve odluke bez predstavnika radnika i sindikata', priopćeno je iz Sindikata Leda i PPDIV-a.

U sindikatu argumentiraju da je najava o kolektivnim viškovima radnika u najmanju ruku čudna budući da se radi o perjanici Fortenove koja generira veliku dobit.

'Sam način odlučivanja o tome koja bi se radna mjesta trebala ukinuti, kao i donošenje odluke koji će radnici dobiti otkaze, provodili su se bez savjetovanja i komuniciranja kako sa sindikatima, tako i s radnicima, dakle sve samo ne u duhu socijalnog dijaloga', kažu u sindikatu i napominju:

'Sindikati su, odmah po saznanju za planirane kolektivne viškove radnika u Ledu zatražili sastanak s glavnim izvršnim direktorom Fortenove Fabrisom Peruškom, u što hitnijem roku. Međutim, iz Fortenove grupe predložili su održavanja sastanka tek sredinom siječnja. Razlog zbog kojeg se traži sastanak je pribavljanje dodatnih informacija, ali i ukazivanje na pogreške u provođenju restrukturiranju kompanije, kao i pronalazak zajedničkog modaliteta kojim bi se omogućio rast kompanije, uz očuvanje postojećih radnih mjesta'.

Iz sindikata zaključuju kako postoji bojazan radnika i sindikata da se radi o povećanom broju radnika za koje se spremaju otkazi, a u pripremi je navodno, nekoliko valova otkaza.

Na priopćenje sindikata, također priopćenjem, reagirali su i iz uprave Leda.

'U ovom trenutku u Ledu su u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru dok je sama kompanija u skladu sa Zakonom o radu, provela savjetovanje s Radničkim vijećem te priprema izmjene organizacije i sistematizaciju radnih mjesta, pa priopćenje sindikata možemo promatrati i u tome svjetlu. Ledo je kompanija koja je, nakon bankrota Agrokor koncerna, uspješno prebrodila niz velikih poslovnih izazova i koja u ovom trenutku stremi ka preobrazbi u snažnu, jedinstvenu organizaciju koja će agilno i odgovorno nastaviti jačati svoje tržišne udjele. Taj proces transformacije se u svim aspektima provodi u skladu s naboljom poslovnom praksom i u skladu sa zakonom, o čemu je informirano i Radničko vijeće. Za uspješnu provedbu procesa transformacije i promjene poslovnih procesa, dobro informirani i uključeni zaposlenici su presudni te će Uprava kao i dosada sa zaposlenicima nastaviti komunicirani direktno', stoji u priopćenju uprave Leda.