žilava inflacija

Pogledajte što je najviše poskupjelo u zadnjih pola godine

04.07.2023 u 10:08

Bionic
Reading

Službena statistika govori da rast cijena usporava iz mjeseca u mjesec. Međutim, kad se pogledaju samo hrana i piće, trendovi nisu ohrabrujući. Osjete to i sami građani prilikom svakog posjeta trgovinama

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini. To predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Najveći 'kočničari' su cijene energije jer su pale za 3,3 posto. S druge su strane cijene hrane, pića i duhana blago ubrzale u lipnju na 13,6 posto, dok su usluge porasle 7,6 posto.

I kad se gleda mjesečna razina, to jest usporedba sa svibnjem, vidljivo je da su cijene u kategorijama hrane, pića i duhana porasle za po 1,4 posto.

Analitičari očekuju nastavak silaznog trenda inflatornih pritisaka, iako ističu da je neizvjesno kojom će se dinamikom to odvijati.

'Snažno tržište rada i rast plaća, čak i realno, smanjuju negativne učinke još uvijek relativno jake inflacije. S druge strane, temeljna stopa inflacije, koja isključuje energiju, hranu, pića i duhan, mogla bi se i dalje zadržavati na povišenim razinama. Naša prognoza prosječne stope rasta od sedam posto u ovoj godini izložena je uzlaznim rizicima', ocijenili su analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Kako su se kretale cijene pojedinih namirnica u posljednjih šest mjeseci, vidljivo je u grafikonima. U segmentu voća i povrća pojeftinile su naranče, jabuke i tikvice. Najviše je skočila cijena luka, i to za čak 73 posto.

Kad je riječ o mesu i ribi, najviše su poskupjele čajna kobasica i šunka. Pala je tek cijena pašteta za tri posto te cijena sardina u ulju za neznatnih jedan posto.