MINISTAR PROMETA

Butković o cijenama goriva i hrane, HEP-u i – kuglici sladoleda od 3,5 eura

03.07.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u RTL-u Danas, gdje je komentirao povećanje cijena goriva, visoke cijene hrane i situaciju s HEP-om

Upitan je li bilo na sjednici Vlade bilo govora o povećanju cijena goriva na autocestama, Butković je odgovorio:

'Četiri centa je išao eurosuper i eurodizel, mi smo određeni dio trošarine prepolovili. To povećanje nije veliko i u odnosu na većinu europskih zemalja daleko smo jeftiniji. Jedino je BiH nešto jeftinija od nas. Nismo razgovarali o povećanju cijena na autocestama. Smatram da je u ovom trenutku korektno da je došlo do ovog povećanja'.

Dodao je da ta uredba vrijedi 14 dana, te da će vidjeti što će se događti u međuvremenu na samom tržištu u trgovanju naftom. 'Najvjerojatnije nije opcija da se podigne cijena na autocestama, kao što nije bila opcija da podignemo sezonsku naplatu cestarine na autocestama', rekao je za RTL Danas.

Upitan razmišljaju li o novim mjerama s obzirom na visoke cijene hrane, Butković je odgovorio:

'Znate da je inflacija po podacima Državnog zavoda za statistiku oko 7,7 posto. Ona pada, stagnira. Cijena dređenih usluga i nekih proizvoda išle su gore, možda i neopravdano, jer je čitav niz Vladinih paketa mjera još uvijek na snazi. Jutros sam razgovarao s jedim ugostiteljem koji kaže da je imao u jednom kampu račun za struju 2500 eura, a od toga mu je Vlada subvencionirala 1200 eura. Mnogi se korigiraju. Vidjeli smo danas tiskovnu konferenciju Hrvatske turističke zajednice da smo po podacima na razini 2019. godine ako gledamo mjesec lipanj, a što se tiče predsezone smo i jači'.

Komentirao je cijenu kuglice sladoleda od 3,5 eura u pojedinim mjestima na moru.

'Uvijek s tim cijenama ide i kvaliteta. Slažem se da je 3,5 eura velika cijena i da si to ne mogu priuštiti mnogi naši sugrađani. U tom smislu Vlada apelira na sve ljude koji koriste paket mjera... Možda su iskoristili situaciju da podignu nerealno cijene, mnogi se i korigiraju, jer je situacija dobra, sezona dobra, prihod je bolji za 200 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu – kada govorimo o prihodima stranih turista. Situacija nije toliko alarmantna, ali da ima određenih situacija, određenih subjekata koji su podignuli cijene, ima'.

Ministar je upitan i je li HEP prodavao višak plina za 1 cent po megavatsatu te tko je to dužan kontrolirati.

'Nema tu prebacivanja odgovornosti. Vidjeli ste što je rekao predsjednik Vlade, to će se utvrditi. Radi se o informaciji koju ja sada imam, jer sam i ja to pratio iz medija. Da se radi o viškovima plina u HEP-u koje je HEP kupio od INA-e, vidjet ćemo po koliko je to cijeni i što je to. Poduzet ćemo sve da to utvrdimo. Nije isto kupovati plin na tržištu i onim viškovima kada su upotpunjena skladišta', rekao je Butković za RTL Danas.

Osvrnuo se i na neradnu nedjelju. 'Stupio je zakon na snagu, gotovo dvije trećine građana je podupiralo ovakav način ograničavanja rada nedjeljom. Imat ćemo 16 radnih nedjelja i trgovci će sami birati kada će te nedjelje biti', zaključio je Butković.