boli glava

Nije poskupjela samo Hrvatska, evo koliko košta odmor kod naših glavnih konkurenata

29.06.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Cijene ljetovanja nisu porasle samo u Hrvatskoj, već su poskupjele sve popularne turističke destinacije. Prosječna cijena all inclusive sedmodnevnog paket aranžmana na Mallorci u Španjolskoj viša je za 21 posto u odnosu na lani, cijene na Tenerifima skočile su više od 22 posto, a na Kreti u Grčkoj čak 25 posto, pokazuju podaci britanskog servisa za usporedbu cijena TravelSupermarket

Najpopularnija turistička odredišta - Španjolska, Turska, Grčka, Portugal i Cipar - poskupjela su za gotovo 12 posto, piše BBC. Cijene u ostalim Britancima zanimljivim destinacijama također su otišle gore - u Maroku za 27 posto, a u Bugarskoj je sedmodnevni boravak u hotelu s punim pansionom poskupio 13 posto.

TravelSupermarket izračunava prosjek koristeći rezultate pretraživanja za odmor u navedenim destinacijama. Iako pokazuje opći trend, točni troškovi će varirati ovisno o lokaciji i vremenu rezervacije, napominje BBC.

U usporedbi s periodom prije pandemije, prosječna cijena u prvih pet odredišta - Španjolska, Turska, Grčka, Portugal i Cipar - porasla je za više od 30 posto, što je znatno iznad stope opće inflacije od 2019. godine.

Prema Richardu Singeru, izvršnom direktoru TravelSupermarketa, u ovoj godini nije pametno čekati zadnji trenutak s mišlju da će cijene pasti jer je unatoč skupoći potražnja veća od ponude.

Prosječan obiteljski paket za sedam dana ljetovanja po osobi u Španjolskoj košta 1072 eura, u Turskoj 1148 eura, a u Grčkoj 1271 euro. Sedam dana odmora u Egiptu košta čak 1430 eura, a u Maroku 1110 eura.

'Čini se da će cijene i u idućoj godini biti na razini ovogodišnjih', rekao je Singer.

Osim za putovanje i smještaj, turisti će morati izdvojiti više novca za parking u zračnim lukama. Prosječna cijena po danu porasla je za gotovo 10 posto, s nešto više od 15 eura na više od 16 eura, piše BBC. Cijena putnog osiguranja također je porasla za oko 10 posto.

Međutim jedan je trošak manji ove godine nego lani - najam automobila.

  • +37
Kupači na pulskim plažama Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Nakon naglog rasta prošlog ljeta, kad su se rent-a-car tvrtke borile da se vrate poslije pandemije, unajmljivanje automobila postalo je pristupačnije. Naprimjer, prosječna dnevna cijena najma automobila u Irskoj pala je s 235 eura u kolovozu prošle godine na samo 56 eura ovog kolovoza.

Cijene u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima također su pale za više od 40 posto, tvrdi BBC.