FILOZOFIJA I EKONOMIJA

Pogledajte kremu koja se okupila na promociji knjige Rohatinskog, čiji su glavni likovi Aristotel, Marx i Mick Jagger

13.02.2018 u 13:31

Bionic
Reading

Ekonomist i bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u utorak je u Zagrebu predstavio svoju knjigu 'Time and Economics: The Concept of Functional Time'

U knjizi Rohatinski se bavi filozofskom percepcijom vremena, Einsteinovom teorijom relativnosti te ekonomskim procesima. Ona sugerira da razumijevanjem razlika u gospodarskoj aktivnosti koju se promatra kroz različita razdoblja možemo bolje utjecati na tu aktivnost na mikro i makroekonomskim razinama.

Na predstavljanju knjige okupilo se stotinjak ljudi, a od viđenijih lica bili su bivši šef Zagrebačke banke Franjo Luković, ekonomisti Mladen Vedriš, Alen Kovač, Milan Deskar Škrbić i Hrvoje Stojić, bivši ministar financija Ivan Šuker, šef Hanfe Ante Žigman te predsjednica Zagrebačke burze Ivana Gažić, sindikalac Krešimir Sever, kao i vječni nogometni izbornik Ćiro Blažević.

Uz Rohatinskog, publici su se obratili akademik Jakša Barbić te recenzentica knjige Marijana Ivanov. Nastajala je 30 godina, a izdavač joj je ugledna kuća Palgrave MacMillan.

'Knjige ovako kompleksnog sadržaja vrlo je teško naći. Autor otvara raspravu o nizu ekonomskih fenomena, za koje dan danas nemamo adekvatne odgovore. Izvorne ideje objavljene u knjizi datiraju iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ekonomska znanost još uvijek nije napravila pristup apsolutnom prostorno-vremenskom univerzumu. Nasuprot takvom konceptu, Rohatinski uvodi koncept relativnog vremena kakav zastupaju moderna fizika i filozofija', rekla je Ivanov.

Rohatinski, drugim riječima, nadograđuje stanove poznatih ekonomista, fizičara i filozofa, stoga se i kaže da su glavni likovi u njegovoj knjizi Ruđer Bošković, Keynes, Aristotel, Platon, Einstein, Newton, Smith, Marx, Krugman, Kant, ali i Mick Jagger. Urednica knjige je ekonomistica Mirna Dumičić.

  • +20
Promocija knjige Željka Rohatinskog 'Time and Economics' Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

'Gledajući danas tekst napisan prije više od 30 godina, nameće mi se pitanje zašto sam odabrao takvu temu. Je li to bio izraz mladenačke znatiželje i bunt protiv etabliranih stavova?', upitao se Rohatinski.

'Kada uzmete bilo koju ozbiljniju ekonomsku knjigu ili udžbenik, na kraju u indeksu autora i referenci nećete naći ni Einsteina ni Boškovića. Nećete naći ni filozofe ni druga zaslužna imena. Naravno, u svim ekonomskih modelima su prisutne dimenzije vremena i prostora, ali vremena interpretiranog kao univerzalnog, neovisno o procesima koji se zbivaju', kaže autor koji je knjigu i napisao kako bi vrijeme u ekonomiji dobilo modernije shvaćanje.

Izuzetak od općeg pristupa su dva novija kratka rada koje su napisali nobelovci. 'Moj tekst je predan uglednom izdavaču i vrlo brzo je objavljen, iz kojih razloga - ni ja ne znam', našalio se bivši guverner.