ISTRAŽIVANJE NJUŠKALA

Pogledajte kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Hrvatskoj

04.01.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 154.000 nekretnina oglašenih u prosincu 2015., cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju blag pad od jedan posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni s cijenama u prosincu 2011. pokazuju njihov pad za četiri posto

'Na mjesečnoj razini bilježimo mali oporavak prosječnih cijena nekretnina, a na godišnjoj razini prosječne su cijene s padom od jedan posto, blažim nego prijašnjih mjeseci', priopćeno je s Njuškala.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama kvadrata nekretnina, a najizraženiji je u kontinentalnom dijelu Hrvatske - padaju Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.
Kao i u mjesecima ranije pa tako i u prosincu, najveći rast prosječnih cijena kvadrata bilježi Ličko-senjska županija od četiri posto zbog rasta cijena kvadrata u priobalju te županije.

Iako većina županija u priobalju bilježi oporavak cijena nekretnina, Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s trendom pada cijena nekretnina zbog kontinuiranog pada cijena kvadrata kuća dok su prosječne cijene stanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje stabilne.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina općenito.

'Bilježimo iz mjeseca u mjesec sve veći broj županija u kojima je kvadrat kuće ispod 500 eura', dodaju u Njuškalu.

Šaroliko u Zagrebu

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.250 eura u prosincu, što je pad od pet posto u odnosu na lanjski prosinac. Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježi općina Podsused-Vrapče s padom od 11 posto te općina Gornja Dubrava od devet posto.

U prosincu, najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen je na Gupčevoj zvijezdi, gdje je kvadrat kuće 3.980 eura dok se kvadrat kuće u okolici Zagreba kreće ispod 700 eura.

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.602 eura što je približno isto kao i u prosincu prošle godine.

Cijene izrazito variraju kada se analiziraju po općinama u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 973 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.056 eura po kvadratu za stan te 2.334 eura za kvadrat kuće.