MISTERIOZNI POLANČECOV PARTNER

Podravkinu 'spasiocu' u Srbiji blokiran račun?!

06.04.2010 u 22:00

Bionic
Reading

Donedavno nepoznati poduzetnik Ranko Mimović navodno je ipak uspio preuzeti tvrtku Fima Ami, u čijem je vlasništvu 10,6 posto dionica Podravke. Ostvarivši poduhvat, Mimović se za hrvatske medije odjednom iz srpskog prometnuo u slovenskog tajkuna, a još ostaje nejasno kako mu je to pošlo za rukom s obzirom na to da najjača članica njegove Fia Grupe ima blokiran račun zbog nepodmirivanja dospjelih obveza

U za širu javnost ionako dovoljno kompliciranoj priči o Podravci, simultano s uhićenjem bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca pojavio se je još jedan lik - misteriozni srpski tajkun Ranko Mimović. Uhićeni potpredsjednik Vlade Damir Polančec htio je, barem tako tvrdi njegov odvjetnik, preko partnera Ranka Mimovića 'poništiti' štetu od afere Spice.

Mimović je direktor Fia Grupe, koja je navodno preuzela Fimu Ami - podružnicu Fima Grupe na Malti - u čijem je pak vlasništvu spornih 10,6 posto dionica Podravke koje su trebale poslužiti za menadžersko preuzimanje kompanije njezinim vlastitim novcem.

Postavlja se pitanje zbog čega bi ozbiljni strani ulagači kupovali manjinski udio u aferama uzdrmanoj Podravci, u kojoj i dalje dominira politika, dok se investitori poput mirovinskih fondova, koji imaju čak trećinu Podravkinih dionica, žale se na premalen utjecaj? Usto treba spomenuti i da je Fia Grupa najavila da je za 400 milijuna kuna spremna postati vlasnik Fime Ami. Pod uvjetom da, osim 'spremljenih' Podravkinih dionica, Fima Ami nema drugog vlasništva, Fia Grupa bi tako maltešku dionicu Podravke platila 694 kune, što je gotovo dvostruko više od njezine trenutne tržišne cijene na Zagrebačkoj burzi (?!).

Prošli se tjedan Ranko Mimović obratio javnosti objašnjavajući da nije spekulant, nego renomirani međunarodni investitor. Posebno ga iritira što ga hrvatski mediji nazivaju srpskim tajkunom, pa ističe da je slovenski državljanin te da je kapital koji namjerava uložiti talijanskog i švicarskog porijekla.

Pritom u priopćenju izbjegava spomenuti da je sjedište Fia Grupe u Srbiji, a ne Sloveniji. Članice Fia Grupe su Fia Aqua, Fia Electricity, Fia Health Care, Fia Energy (čiju podružnicu u Hrvatskoj vodi Polančecova prijateljica Draženka Gačan) i Fia Invest - jedina članica koja ima ozbiljniji temeljni kapital (šest milijuna eura). Ostale članice imaju temeljni kapital po 500 eura, pa iznenađuje Mimovićeva najava da će cjelokupna investicija, računajući i preuzimanje Fiminih tvrtki Pluris i Validus, biti teška čak 240 milijuna eura.

Ovaj ambiciozni investitor izostavlja i jedan vrlo važan podatak: prema podacima Narodne Banke Srbije, račun tvrtke Fia Invest je u blokadi dulje od 200 dana, točnije još od 17. rujna prošle godine, i to zbog 16 milijuna dinara nepodmirenih obveza, odnosno 160.000 eura, što također svjedoči o stvarnom rejtingu tvrtke koja bi trebala preuzeti dionice Podravke.

Iza Fia Investa stoje tri ulagača: najveći udio od 75 posto, odnosno 4,5 milijuna eura, ima talijanska tvrtka F. & K. Group Srl, udio od 25 posto ili 1,5 milijuna eura ima talijanski državni fond Finest, dok tvrtka s Cipra M.L. Nominees Limited sa temeljnim kapitalom od 500 eura ima udio od 0,01 posto. Zanimljivo je da ciparska tvrtka s minimalnim vlasničkim udjelom ima prevladavajući utjecaj u upravljanju tvrtkom, što je vidljivo iz punog poslovnog imena ove tvrtke - Fia Invest d.o.o. Beograd, društvo s kontrolnim učešćem M.L. Nominees Ltd.

No, Mimović je u pravu kad tvrdi da Fia nije isključivo srpska tvrtka. Uz njega je u upravi Fia Investa i Mitja Kosmina, sin Janka Kosmine, nekadašnjeg predsjednika Uprave i nadzornog odbora Istrabenza. Inače, Mitja Kosimina je, osim po slavnom ocu, poznat i kao jedriličar koji je prošle godine osvojio tršćansku regatu Barcolana. Mlađi Kosmina suvlasnik je koparskog poduzeća Ellegi koje se bavi uvozom kave, a kako je bio vlasnik kafića u Kopru, naši izvori sugeriraju da je uz kavu i započela njihova poslovna suradnja. Mimović, porijeklom Crnogorac, danas živi u Beogradu.

Novinari koji prate gospodarstvo u regiji nisu upoznati s likom i djelom Ranka Mimovića: ništa o njemu ne znaju ni u slovenskim Financama ni u srpskom dopisništvu Reutersa. Internet pak otkriva da je Mimović kraće vrijeme bio vlasnik dviju tvrtki u Kruševcu u Srbiji, Eko-Inos i Voćar, no tamošnja Agencija za privatizaciju raskinula je 2006. godine kupoprodajni ugovor zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza o kontinuitetu poslovanja. Iako je prošle godine najavljeno da Fia Invest preuzima plinsku tvrtku Atakos u Srbiji, to se nije dogodilo, barem ako je vjerovati podacima Privrednog registra Srbije.

Slijedi li sličan hladan rasplet i u slučaju Podravke ili je uhićeni potpredsjednik Vlade, kao u nekoj bajci, zaista našao ulagače koji će plasirati Podravkine proizvode u talijanske supermarkete?

Čak i ako je Mimović, unatoč blokiranom računu Fia Investa, preuzeo Fimu Ami preko neke druge tvrtke, teško bi ga se moglo nazvati strateškim investitorom. Ako je suditi po svemu gore navedenom, vjerojatnije je ipak da se radi o potezu dobro upućenog spekulativnog investitora koji vrlo dobro zna kome će dionice na kraju preprodati.