RANKO MIMOVIĆ

Srpski tajkun kupuje sporne Podravkine dionice

02.04.2010 u 09:12

Bionic
Reading

Direktor FIA grupe Ranko Mimović potvrdio je da je spreman preuzeti Fimu Ami, preko čega bi postao vlasnik 10,64 posto dionica Podravke, a koprivnička kompanija bi se tako riješila dugova prema OTP-u i ostalim vjerovnicima

'Kapital koji je FIA Grupa spremna uložiti u FIMA Ami nije srpskog porijekla, kako se pisalo, već je riječ o stranom kapitalu koji dolazi iz Italije i Švicarske. Namjera FIA Grupe u Hrvatskoj je investirati i poticati gospodarstvo, a nije spekulativna, kako se navodi u objavljenim člancima. Naime, FIA Grupa radi na realizaciji kompleksnog investicijskog procesa koji se sastoji od dva dijela.

Prvi dio procesa se odnosi na investiciju u FIMA Ami u iznosu od 400 milijuna kuna koji bi se iskoristili za servisiranje dugova FIMA Ami prema OTP-u i ostalim vjerovnicima. Na temelju tog ulaganja FIA Grupa postaje vlasnik 10,64 posto dionica Podravke, a Podravka se rješava svih nastalih dugova. Namjera FIA Grupe u ovom projektu je investicijska, a poslovanje FIA Grupe je komplementarno s poslovanjem Podravke budući da ona preko vlastitih fondova u Italiji ima ulaz u renomiranu korporaciju Coop putem koje bi plasirala Podravkine proizvode na talijansko tržište te time doprinijela povećanju tržišta i plasmana Podravkinih proizvoda.

Ovo ulaganje u FIMA Ami prvi je dio kompletnog investicijskog procesa, a drugi dio se odnosi na daljnja ulaganja FIA Grupe u društva Pluris i Validus s naglaskom na ulaganja u turistički i bankarski sektor. Ulaganje u društva Pluris i Validus odvijat će se u dvije faze. Prva faza ulaganja podrazumijeva investiranje i vrijedna je 85 milijuna eura te se odnosi na provođenje deblokada društava, sanaciju društava iz portfelja i podmirivanje obveza Plurisa i Validusa prema njihovim vjerovnicima. Druga faza podrazumijeva stabilizaciju poslovanja, s naglaskom na daljnja ulaganja u razvoj poslovanja društava putem dokapitalizacija i izravnih u ulaganja u vrijednosti od ukupno 100 milijuna eura. Dakle, FIA Grupa u cjelokupnom investicijskom procesu planira uložiti gotovo 240 milijuna eura. S navedenim transakcijama i ulaganjima tvrtka FIA Energy iz Koprivnice, pa tako i njezina direktorica Draženka Gačan nemaju nikakve veze.

Obraćam vam se vezano uz novonastalu situaciju i neprovjerene napise u medijima i želim istaknuti kako FIA Grupa nikako ne pomišlja na odustajanje od pregovora o prethodno navedenim transakcijama koji su odavno započeti i htjeli bismo da FIA Grupa bude prepoznata kao ugledni, dugoročni, strateški investitor. Što je, smatram, pozitivna činjenica u trenutku kada u Republici Hrvatskoj vlada dezinvesticijska klima koja je posljedica dugoročne gospodarske krize u državi.

Još jedanput bih htio naglasiti da nam je namjera investirati u daljnji razvoj gospodarstva Hrvatske putem ulaganja u jednu od najvažnijih prehrambenih industrija preko FIMA Ami, ali i u razvoj turističkog i bankarskog sektora preko ulaganja u društva Pluris i Validus. Nismo nikakvi spekulanti, nego renomirani međunarodni investitor s ciljem strateškog ulaganja u tržišta u razvoju.

Također, iako je ovih dana objavljivano da sam srpski tajkun, želio bih istaknuti da sam slovenski državljanin te da je kapital talijanskog i švicarskog porijekla', stoji u priopćenju koje potpisuje Ranko Mimović