AFERA SPICE

Podravka sudskim putem utjeruje dug od Plurisa

21.10.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Protiveći se tužbenom zahtjevu Podravke za isplatu nešto više od 21 milijun kuna koji su dani bivšoj Fima Grupi kao zajmovi za kupnju dionica kompanije, Pluris je podnio prigovor radi preboja potraživanja, ali ne s velikim izgledima da će u tome uspjeti

U nastavku postupka na varaždinskom Trgovačkom sudu gdje koprivnička kompanije nastoji sanirati posljedice kratkoročnih pozajmica Fima Grupi, pravnom predniku Plurisa, pravni zastupnik Podravke u cijelosti je ostao kod tužbe i tužbenog zahtjeva za vraćanje 21.746.418 kuna te je predložio zaključenje rasprave. Spomenuti je iznos, kako je rečeno, preostali dug, odnosno nepodmireni dio od ukupno 63 milijuna kuna koje je Podravka pozajmila Fima Grupi.

Osporavajući iznos duga, ali i samo potraživanje, pravni zastupnik Plurisa isticao je da se u četvrtom aneksu Sporazuma o zajmu, sklopljenom u ožujku 2009, Podravka obvezala da će i ubuduće, i to kroz nove ugovore o zajmu, financirati obveze koje za Fimu proizlaze iz poslovnog aranžmana stjecanja dionica koprivničke kompanije.

Zastupnik Podravke upozorio je, međutim, da su Sporazum o zajmu iz 2007, kao i svi njegovi kasniji aneksi, stavljeni izvan snage Sporazumom o zasnivanju založnog prava koji je sklopljen u listopadu 2009. godine na iznos veći od 55 milijuna kuna. Glede osporavanja visine i obračuna potraživanja, ustvrdio je da je iz dokumentacije spisa vidljivo koliko je vraćeno od pozajmljenih 63 milijuna kuna te da stoga čudi što Pluris ne zna koliko je novaca već platio.

Nakon što je ustvrdio da Sporazum o zasnivanju založnog prava ni na koji način ne stavlja van snage ranije potpisani četvrti aneks, zastupnik Plurisa predložio je financijsko-knjigovodstveno vještačenje, kao i preboj sukladno aneksu Sporazuma o zajmu čije je potpisnike predložio za saslušavanje. Međutim, sud je odbio sve nove dokaze te najavio objavu presude početkom studenoga.