VELIKE ŠTETE

Podivljalo vrijeme: Svijetu prijeti najveća nestašica riže u zadnjih 20 godina

19.04.2023 u 20:22

Bionic
Reading

Od Kine, preko SAD-a, pa sve do Europske unije – proizvodnja riže pada, a cijene rastu za više od 3,5 milijardi ljudi, posebno u azijsko-pacifičkom području, u kojem se potroši 90 posto te namirnice. Globalno tržište riže zabilježit će najveći pad u dva desetljeća, a deficit jedne od najuzgajanijih žitarica na svijetu naštetit će velikim uvoznicima, navodi analitička tvrtka Fitch Solutions

'Na globalnoj razini, najočitiji utjecaj na deficit riže bile su, i još uvijek jesu, njezine visoke cijene tijekom desetljeća', rekao je Charles Hart, analitičar za robe u tvrtki Fitch Solutions. Očekuje se da će cijene riže ostati na najvišim razinama tijekom cijele ove godine, sve do 2024., navodi se u izvješću Fitch Solutions Country Risk & Industry Research od 4. travnja.

Cijena riže iznosila je dosad u prosjeku 17,30 dolara (oko 15,78 eura) za cwt, a tek će 2024. pasti na 14,50 američkih dolara (oko 13,22 eura) za cwt, navodi se u izvješću. Cwt je stara mjerna jedinica za određene robe kao što je riža te iznosi 50,8 kilograma.

Pad proizvodnje i rast cijena glavne prehrambene robe na više tržišta u Aziji posebno će utjecati na najsiromašnija kućanstva jer ona ionako 'krpaju kraj s krajem' uslijed inflacije i visokih cijena hrane.

Globalni manjak za 2022. i 2023. iznosi 8,7 milijuna tona, predviđa se u izvješću. To bi bio najveći globalni deficit riže od 2003. i 2004., kada je globalno tržište riže stvorilo deficit od 18,6 milijuna tona, rekao je Hart, piše CNBC.

Zalihe procijeđene riže

Manjak zaliha riže je, među ostalim, posljedica rata u Ukrajini, kao i lošeg vremena u gospodarstvima koja je proizvode, poput Kine i Pakistana. U drugoj polovici prošle godine dijelovi poljoprivrednog zemljišta u najvećem svjetskom proizvođaču riže, Kini, bili su pogođeni obilnim ljetnim monsunskim kišama i poplavama.

Akumulirana količina oborina u pokrajinama Guangxi i Guangdong u zemlji, glavnim središtima proizvodnje riže u Kini, bila je druga najveća u najmanje 20 godina, prema analitičkoj tvrtki Gro Intelligence za poljoprivredu.

Slično tome, Pakistan – koji čini 7,6 posto globalne trgovine rižom – zabilježio je pad godišnje proizvodnje za 31 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog velikih poplava prošle godine, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede SAD-a, označivši utjecaj 'gorim nego što se u početku očekivalo'.

Manjak zaliha djelomično je posljedica 'godišnjeg pogoršanja žetve u kontinentalnoj Kini uzrokovanog velikom vrućinom i sušom, ali i posljedicom velikih poplava u Pakistanu', istaknuo je Hart. Riža je ranjiva kultura i ima najveću vjerojatnost gubitka usjeva tijekom tropskih oluja, prema znanstvenoj studiji.

Osim izazova zbog ​​ograničene opskrbe, riža je postala sve atraktivnija alternativa nakon skoka cijena drugih glavnih žitarica poslije ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., dodao je Hart. Zamjena ostalih žitarica rižom potaknula je potražnju za njom.

Niža proizvodnja riže na godišnjoj razini u drugim zemljama poput SAD-a i EU-a također je pridonijela deficitu, rekao je Oscar Tjakra, viši analitičar u globalnoj banci za hranu i poljoprivredu Rabobank. 'Globalni deficit u proizvodnji riže povećat će u 2023. troškove uvoza za velike uvoznike kao što su Indonezija, Filipini, Malezija i afričke zemlje', rekao je Tjakra.

  • +2
Riža Izvor: EPA / Autor: DEDI SINUHAJI

Mnoge će zemlje također biti prisiljene smanjiti domaće zalihe, rekla je Kelly Goughary, viša istraživačka analitičarka u Gro Intelligenceu. Rekla je da će deficitom najviše biti pogođene one zemlje koje već pate zbog visoke inflacije i rasta cijena hrane, poput Pakistana, Turske, Sirije i nekih afričkih zemalja.

'Globalno izvozno tržište riže, koje je obično skučenije od tržišta drugih velikih žitarica, bilo je pod utjecajem indijskih izvoznih ograničenja', rekao je Hart iz Fitch Solutionsa. Indija je zabranila izvoz lomljene riže u rujnu, a Hart tvrdi da je to bio 'glavni pokretač rasta cijena'.

Međutim nestašica bi uskoro mogla postati prošlost. Fitch Solutions procjenjuje da će se globalno tržište riže vratiti u normalu tijekom ove i sljedeće godine. 'Naše je mišljenje da će se globalna proizvodnja riže solidno oporaviti 2023. i 2024. Očekujemo da će ukupna proizvodnja porasti za 2,5 posto na godišnjoj razini', predviđa se u izvješću Fitcha, oslanjajući se na to da će Indija biti 'glavni pokretač' globalne proizvodnje riže u sljedećih pet godina.

No proizvodnja riže i dalje ostaje prepuštena na milost i nemilost vremenskim uvjetima. Dok Indijski meteorološki odjel očekuje 'normalne' monsunske kiše, prognoze za intenzivnu vrućinu i toplinske valove u drugom i trećem tromjesečju 2023. i dalje predstavljaju prijetnju, upozorava izvješće.

Ni druge zemlje možda neće biti pošteđene toga. 'Kina je najveći proizvođač riže i pšenice na svijetu i trenutno se suočava s najvišom razinom suše u svojim regijama za uzgoj riže u više od dva desetljeća', rekla je Goughary. Glavne europske zemlje koje uzgajaju rižu – poput Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva – također su pogođene najvišom razinom suše u 20 godina.