ČEKAJU SE REZULTATI TVRTKI

Na Wall Streetu oprez: 'Ovo je zatišje pred buru'

19.04.2023 u 06:53

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči vala kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, koja najvjerojatnije neće biti baš blistava jer se rast gospodarstva usporava

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 33.976 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 12.153 boda. S&P 500 ojačao je, pak, 0,09 posto, na 4.154 boda. Stagnacija indeksa posljedica je, među ostalim, slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata investicijske banke Goldman Sachsa i proizvođačkog diva Johnson & Johnsona.

Prvi rezultati kompanija iz sastava S&P 500 indeksa najavljuju sumornu sezonu objava poslovnih izvješća jer se rast gospodarstva usporava. Očekivanja nisu baš blistava. Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju 4,8 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

'Ovo je zatišje pred buru. Idućih tjedana kompanije će objavljivati izvješća, a ulagači nastoje vidjeti ima li potencijala za rast tržišta ili ne', kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Uz to, ulagači prate vijesti koje bi mogle naznačiti što će čelnici američke središnje banke učiniti na sjednici početkom svibnja. Na tržištu novca procjenjuju se da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

  • +4
Burze Izvor: Profimedia / Autor: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, no ostali gospodarski pokazatelji upućuju na to da bi Fed mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je jučer da središnja banka treba nastaviti povećavati kamate, s obzirom da posljednji podaci pokazuju da je inflacija i dalje prisutna. Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao je, pak, da će Fed najvjerojatnije još jednom povećati kamatne stope.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 7.909 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 15.882 boda, a pariški CAC 0,47 posto, na 7.533 boda.