hoće li potpisati sporazum

Traje sastanak bankara i Agrokora, desetak dobavljača aktiviralo zadužnice?

30.03.2017 u 17:06

Bionic
Reading

Doznajemo da je u 16 sati započeo sastanak domaćih i ruskih bankara s čelnicima Agrokora - govori se da će bankari tvrtki Ivice Todorića posuditi novac za isplatu dobavljača. Istovremeno u Banskim dvorima sastaje se državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić kako bi dogovorili zadnje detalje oko 'Lex Agrokora'

Na sastanku se očekuje potpisivanje takozvanog standstill sporazuma kojim bi se privremeno zamrznulo vraćanje Agrokorovih dugova prema bankama, a novim kreditima isplatila potraživanja dobavljača. Prva je naplatu dugova pokrenula tvrtka Orbico Branka Roglića, a neslužbeno se doznaje da su tijekom dana zadužnice aktivirali još neki veći dobavljači. Televizija N1 javlja da je zadužnice aktiviralo desetak dobavljača. 

N1 javlja da Adris Grupa Ante Vlahovića potražuje 100 milijuna eura, Vindija 53 milijuna eura, Franck 93 milijuna eura te Kraš 40 milijuna eura. Iz Adris grupe za RTL su poručili kako neće praviti probleme Agrokoru aktiviranjem zadužnica. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović  rekao je da očekuje da se dogovor banaka i Agrokora postigne danas. Burilović vjeruje u pozitivan rasplet u kojem je važno da nitko od velikih do malih dobavljača ne bude zapostavljen.

Potpisivanje tog sporazuma u srijedu je najavio potpredsjednik ruske banke VTB Jurij Solovjov. 

Standstill agreement – ugovor o mirovanju podrazumijeva da kreditor neko vrijeme prestane tražiti otplatu kredita od vjerovnika, u ovom slučaju VTB od Agrokora Ivice Todorića.

U četvrtak će se i zaključiti izrada takozvanog 'Lex Agrokora' - Vlada bi ga u petak trebala poslati u Sabor na hitno izglasavanje. 

Tportalovi izvori kažu kako je stajalište Mosta gotovo ultimativno: Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna te da nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora.

Bude li potrebno, doznajemo od izvora u Mostu, kako bi se pokrili dugovi, Todoriću će pod pitanje doći i privatna imovina.