PAMETNA investicija

Skupo, ali lukrativno ulaganje: Provjerili smo kako je moguće zarađivati od šume

18.05.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Drvo možda nije u prvom planu kada razmišljate o mogućnosti investiranja, ali riječ je o jednoj od najpouzdanijih i najprofitabilnijih investicija na dugi rok

Ulaganju u šumarstvo moguće je pristupiti na dva načina. Prvi se odnosi na kupnju i gospodarenje konkretnom šumom, a drugi na kupnju dionica poduzeća koja posjeduju ili uzimaju u zakup komercijalne šume.

Prednosti ulaganja u drvo

Jedan je od najkorištenijih prirodnih resursa u svijetu, a zbog rasta populacije procjenjuje se da će potražnja za drvom do 2030. porasti za više od 30 posto. Njegova učinkovitost još uvijek je bolja od većine sintetičkih materijala za potrebe u građevinarstvu i industriji.

S druge strane postoji ograničena ponuda zbog smanjenja površina pod šumom i dugog procesa obnove onih eksploatiranih.

Ulaganje u šume otporno je na ciklična kretanja u gospodarstvu i na financijskim tržištima. Drvo nije vezano ni za jednu specifičnu valutu, niti je njegova upotreba ograničena na jednu geografsku regiju ili na jednu industriju.

Zbog svega navedenog ulaganje u šumu je dobitna kombinacija za investitore koji žele ostvariti stabilan prinos uz relativno nizak stupanj rizika. U zadnjih tridesetak godina na globalnoj razini prosječan povrat ulaganja u drvo iznosi oko 10 posto.

Osim eksploatacije drvne građe, posjedovanje šume može pružiti zanimljive prilike za ulagače koji cijene društveno odgovorno ulaganje, dajući prednosti kvaliteti zraka, ublažavanju klimatskih promjena, bioraznolikosti, očuvanju tla i sprječavanju poplava. Tu su i mogućnosti korištenja šume za turističku i sportsku djelatnost, kao i eksploatacija drugih šumskih proizvoda.

Specifičnosti i rizici ulaganja

Riječ je o specifičnom obliku ulaganja koje zahtijeva dobru pripremu i upoznavanje tržišta osobito ako se upuštate u kupnju i gospodarenje šumom.

Prije donošenja odluke treba razmisliti te prikupiti i analizirati mnogo podataka. Stoga bi bilo mudro posavjetovati se sa stručnjakom za šumarstvo kako biste u potpunosti razumjeli sve bitne elemente (vrste šuma, kupovna cijena, troškovi održavanja i eksploatacije, cijene drveta, tržište drvnih sortimenata i sl.).

Potrebno je razmotriti i postoje li dodatne mogućnosti za povećanje vrijednosti ulaganja u šumu. Osim drvnih sortimenata, ona sadrži nedrvne šumske proizvode poput plodova drveća, ljekovitog, aromatičnog i jestivog bilja i sl.

Važno je naglasiti da su gospodarenje i eksploatacija privatnih šuma u Hrvatskoj strogo zakonski regulirani, što uključuje suglasnost nadležnog ureda Ministarstva poljoprivrede za sječu šume.

Nepovoljna činjenica za vlasnike šuma je to da drvna industrija uglavnom nabavlja sirovinu od državne tvrtke Hrvatske šume, koja gospodari državnim šumama većinom preko višegodišnjih ugovora, što negativno utječe na uspostavu normalnih tržišnih cijena sirovina.

Najveći rizik koji prati ulaganje u šume su prirodne katastrofe, poput požara, oluja i šumskih bolesti, jer mogu značajno utjecati na prihode. Stoga je potrebno razmotriti mogućnosti osiguranja od navedenih rizika.

  • +4
Drvna industrija Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj

Ako želite fizički investirati u šumu, potrebno je kupiti odgovarajuću šumsku parcelu i osnovati tvrtku koja će se baviti gospodarenjem njome - od održavanja, pošumljavanja i njege do sječe i prodaje drva.

Većina šuma u Hrvatskoj je u vlasništvu države, a ona ne prodaje šume niti ih daje u koncesiju. Stoga šumu možete kupiti jedino od privatnih vlasnika.

U vlasništvu privatnih osoba u Hrvatskoj ima oko 24.000 hektara šumskih posjeda, čija je površina iznad 100 hektara i koji predstavljaju ozbiljnu investicijsku priliku.

Cijene se u prosjeku kreću od 0,50 do 2,50 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji i vrsti šume. U istraživanju o mogućim ulaganjima u privatne šume, Karlo Beljan sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu došao je do zaključka da je u Hrvatskoj najisplativije ulagati u stare bukove i jelovo-bukove šume, koje imaju najviši povrat od osam posto godišnje. Isplativo je i ulaganje u hrast kitnjak, ali s nešto dužim povratom investicije.

  • +13
Na svjetskim burzama trguje se dionicama pedesetak kompanija koje se bave šumarstvom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ulaganje u drvne dionice

Druga opcija ulaganja u šume je kupnja dionica tvrtki koje se bave gospodarenjem i eksploatacijom šuma. Indirektno investiranje u šume je manje rizično osobito ako ulažete u diversificirani portfelj dionica ili investicijski fond koji ulaže u dionice iz sektora drvne industrije.

Ulaganjem u dionice možete ostvariti prinos kroz rast cijena dionica (kapitalna dobit) i isplatu dividende (dividendni prinos).

Na različitim burzama širom svijeta trguje se dionicama pedesetak kompanija koje se bave šumarstvom. Pritom se neke od njih bave primarnim šumarstvom (gospodarenje i sječa šuma), a neke uključuju i prerađivačku industriju različitih stupnjeva obrade (pilane, proizvodnja finalnih proizvoda od drveta, proizvodnja papira).

Prema podacima koje je obradio Karlo Beljan u svojoj studiji, godišnja kapitalna dobit drvnih dionica u zadnjih deset godina iznosila je 6,3 posto dok je prosječni dividendni prinos u istom razdoblju iznosio 3,9 posto, što daje ukupni prinos od 10,2 posto.

Pritom su poduzeća koja se bave samo primarnom proizvodnjom ostvarila najniže prinose (2,4 posto) dok su ona koja se uz primarnu proizvodnju bave proizvodnjom drvnih proizvoda više dodane vrijednosti ostvarila prinose iznad 10 posto.