dobili i novu upravu

Počela isplata plaća radnicima Đure Đakovića - Specijalnih vozila

13.12.2019 u 17:47

Bionic
Reading

U petak oko 14 sati počela je isplata plaća za listopad radnicima "Đure Đakovića - Specijalnih vozila", tvrtke u sastavu "Đuro Đaković grupe", potvrdili su Hini iz Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskih sindikata.

Nakon višekratnih prosvjeda i prekida rada plaću za listopad dobit će oko 600 radnika, što je polovica zaposlenih u "Đuro Đaković grupi".

U petak je zasjedao i Nadzorni odbor "Đure Đakovića - Specijalnih vozila", koji je izabrao novu Upravu nakon što je stara dala neopozive ostavke. Za novog predsjednika Uprave izabran je Danijel Marić, a članovi su Goran Matanić i Mato Kokanović.

"Đuro Đaković - Specijalna vozila" dio je grupacije "Đure Đakovića" i jedini je proizvođač oklopnih borbenih vozila u Hrvatskoj te glavni ugovaratelj tenkovskog programa i programa BOV- 8x8. Proizvodni program obuhvaća vojni program i program teretnih vagona kao osnovne programe te inženjersku opremu i industrijsku kooperaciju u metaloprerađivačkoj industriji kao dodatne aktivnosti.

"Razgovarao sam s kolegama iz Specijalnih vozila i rekli su mi da su plaće počele stizati oko 14 sati. Kad će ih svi u toj tvrtki dobiti, sad je teško reći jer obrada ide pojedinačno. Sredstva za ovu plaću osigurana su kroz naplatu poslova obavljenih za MORH", rekao je za Hinu Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskih sindikata.

U sindikatu kažu kako je u ovom trenutku teško procijeniti kad će početi isplata plaća zaposlenima u drugim dijelovima "Đuro Đaković grupe". Jedan od razloga su i ovrhe sad već bivših radnika koji su blokirali račune na osnovi potraživanja otpremnina. Prema neslužbenim informacijama, prije blagdana u slavonskobrodsku tvrtku ponovno bi trebao doći ministar gospodarstva.

  • +6
Štrajk u Đuri Đakoviću Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Radnici se nadaju da to znači kako će idućeg tjedna biti poznata i nova Uprava "Đuro Đaković grupe" i ime banke koja će ubuduće pratiti proizvodnju u toj tvrtki.

U međuvremenu, strani naručitelj vagona dostavio je dijelove potrebne za završetak narudžbe pa se očekuje da će mu vagoni biti isporučeni u kratkom vremenu.