TRAŽE DECENTRALIZACIJU

Pobuna župana protiv Vladinih mjera

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 17.06.2010 10:57
  • Objavljeno 17.06.2010 u 10:57
ivan perhoč

ivan perhoč

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Župani triju sjeverozapadnih županija traže izmjenu dijela antirecesijskih mjera koje utječu na proračune, ali i decentralizaciju izvornih prihoda lokalnih uprava

Župani od Vlade zahtijevaju da se porezni prihodi raspodjeljuju tako da se 30 posto ukupnih poreznih prihoda državnog proračuna preraspodijeli na županijske te općinske i gradske proračune, čime bi se postigla stvarna decentralizacija.

Isto tako traže da Vlada hitno osnuje fond za predefinanciranje i fond za sufinanciranje projekata važnih za županije i državu, i to sa specifičnim sredstvima za pojedine županije, o čijoj bi raspodjeli odlučivale same županije. Time bi se omogućilo apliciranje i za sredstva iz proračunskih fondova EU-a.

Zatim traže da Vlada rebalansom u državnom proračunu za 2010. predvidi sredstva za financiranje projekata od strateškog interesa za državu, kao što je besplatni prijevoz srednjoškolaca u obrazovanju te financiranje gradnje i opremanje objekata u zdravstvu, jer to sada zbog smanjenja priljeva novca kritično opterećuje županijske proračune.

Trojica župana pozivaju ostale da svojim potpisom podrže te zahtjeve, jer su sigurni da i oni s ovakvom količinom izvornih sredstava ne mogu financirati sve ono što su županije po zakonu dužne.

Međimurski župan Ivan Perhoč, varaždinski župan Predrag Štromar te župan Krapinsko-zagorske županije Siniša HajdašDončić nisu zadovoljni Vladinim antirecesijskim mjerama u dijelu izmjena poreznih stopa i razreda poreza na dohodak koje bi, prema najavama, na snagu trebale stupiti 1. srpnja.

Naime, iako pozdravljaju Vladine mjere koje doprinose racionalizaciji i izlasku iz krize, smatraju da te promjene idu u korist boljeg punjenja državnog proračuna, ali na teret proračuna općina, gradova i županija, stoga traže njihove izmjene, kao i veću decentralizaciju Hrvatske.

'Vlada je najnovijom mjerom u dosadašnjoj maniri centralističkog upravljanja sustavom, pa tako i poreznim sustavom, krenula spašavati državni proračun na račun proračuna lokalnih uprava i samouprava, čime će se zadati težak udarac njihovom daljnjem funkcioniranju', upozoravaju župani koji će na tu temu danas u podne održati zajedničku konferenciju za novinare u Nedelišću.

Zbog izmjena poreznih stopa i razreda poreza na dohodak, kako su izračunali, samo će proračuni njihovih županija godišnje izgubiti oko 12,6 milijuna kuna.

'Radi se o novcu koji će direktno biti oduzet županijama za podmirivanje troškova financiranja prijevoza tisuća učenika, financiranja rada ustanova socijalne skrbi, vrtića i škola, kao i subvencioniranja te poticanja malog i srednjeg poduzetništva, odnosno obrtništva. Radi se također i o novcu koji će županijama biti oduzet za ulaganje u projekte regionalnog razvoja u turizam i gospodarstvo, pa će se ti projekti morati gasiti, čime će se generirati dodatni porast nezaposlenosti', upozoravaju u pozivu na presicu.

Svime time, smatraju župani, zaustavlja se proces političke, upravne i financijske decentralizacije koji je postavljen kao prioritetan za kvalitetan razvoj Hrvatske, a nužan je i za dobivanje novca koji je rezerviran za tu namjenu u proračunu EU-a.

'Hrvatska, poput svih zemalja Europske unije, mora biti temeljena na načelu supsidijarnosti, odnosno tako da građani što više lokalno odlučuju o svojim potrebama preko izabranih predstavnika. A decentralizacija Hrvatske neizvediva je bez decentralizacije financijskih prihoda, i to tako da općine, gradovi i županije raspolažu s barem 20 posto ukupno prikupljenih poreznih prihoda', upozorio je na nedavnom susretu u Donjoj Stubici varaždinski župan Predrag Štromar, napominjući da je trenutno u Hrvatskoj taj postotak ispod deset, dok je europski prosjek oko 30 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi