TURIZAM NOVOG DOBA

Ovo je 26 'zapovijedi' održivog putovanja, čak i u svijetu luksuza

28.04.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Pandemija, a onda i konačno probuđena puna svjesnost o klimatskim promjenama donijela su promjene u shvaćanju putovanja kakve se donedavno nisu tako lako mogle zamisliti. Naravno, jedna je riječ postala ključnom osobinom turizma kakav bi uz uživanje u otkrivanju novih zemalja i iskustava trebao produžiti život Zemlji: održivost.

Tu su 'parolu dana' itekako prigrlili i oni koji inače u prošlosti nisu bili pojam štedljivosti, boljestojeći turisti koji vole udobnost, daleka putovanja i destinacije na kojima će moći uživati u onome na što su navikli kod kuće. Nije stoga čudo što se ovom temom toliko bavi i jedan od 'glasnika' luksuznih putovanja, časopis Condé Nast Traveller. Najnoviji primjer je oveći temat nazvan 'Vodič od A do Z za održiva putovanja'.

'Zeleno lutanje tiče se bijega od svakodnevice i uživanja na način da naša putovanja donesu pozitivne rezultate umjesto da bacaju negativnu sjenu. Ne možemo uvijek sve raditi savršeno, ali ako potrošimo malo vremena na odlučivanje i priđemo putovanjima na samo malo drugačiji način, i to zajednički, možemo donijeti promjenu', kažu u uvodu svoga vodiča u CNT-u. I još:

'Ovdje vam predstavljamo koristi od odgovornijeg tumaranja tako da od točke A do točke B možete stići uz manje štetnih plinova, boraviti kod domaćina velikog srca i ostavljati novac u rukama onih koji ga zaslužuju'.

Jasno, CNT je ipak američki časopis, pa se njihov vodič od A do Z ipak ne može prenijeti pod istim slovima, no dobro je proći kroz ovih 26 'zapovijedi održivosti'. Neke od njih mogle bi biti putokaz i domaćim kreatorima turističkih politika i strategija, a ne samo putnicima, jer svi u turizmu žive od okoliša. Zato ga treba čuvati.

  • Otkako je ekologija postala važan segment izbora odredišta, pojavile su se i specijalizirane organizacije koje vode evidenciju koji dijelovi turističke industrije poštuju načela održivosti. Neke od njih su EarthCheck, B Corp, Green Globe, Green Key...
  • U obilascima svojih odredišta koristite bicikl i druga 'zelena' prijevozna sredstva, ili birajte mjesta koja posvećuju veću pažnju alternativnom transportu.
  • Ograničite svoj utjecaj na atmosferu korištenjem prometala s manjom emisijom ugljika, u čemu vam mogu pomoći i aplikacije poput Giki Earth, Carbon Footprint or Capture. Ako već morate letjeti, za 'kontru' donirajte projektima pošumljavanja.
  • Ne koristite jednokratnu ambalažu, boce i slično.
  • Smještaj nalazite u hotelima i drugim objektima koji imaju neovisnu potvrdu posvećenosti ekologiji i štednji energije.
  • Kad god možete letite izravnim letovima, bez presjedanja. Najpopularnija aplikacija za pretraživanje letova Skyscanner ima opciju Greener Choice koja ističe letove s manjom emisijom štetnih plinova. Još bolje, umjesto aviona na kraćim relacijama koristite vlakove ili autobuse.
  • Boravak u prirodi postao je iznimno popularan, a moguć je i ako ste navikli na luksuz. Dovoljno je reći 'glamping'
  • Pranje i sušenje veša u hotelima troši 20 posto energije i 15 posto vode. Stoga, nemojte tražiti zamjenu ručnika i posteljine u svom hotelu baš svaki dan. Uobičajena 'šifra' za spremač(ic)e je da objesite ručnike na vješalicu umjesto bacanja na pod ili u kadu.
  • U plan putovanja uvrstite trgovine, ugostiteljske objekte, muzeje i slične ustanove koji su uključeni u različite dobrotvorne aktivnosti, bilo ekološke ili one posvećene zaednici.
  • Uključite se u lokalna ekološka događanja, tražite iskustva koja su autentična, a ne stvorena samo za turiste, i koja su prije svega usmjerena na zaštitu okoliša.
  • Savjete tražite kod autora s integritetom, bili oni blogeri ili influenseri ili autori vodiča, a ne na mjestima koja pokreću isključivo marketinške promocije proizvoda i sadržaja.
  • Ostavite novac u lokalnim džepovima, kupujte u malim obiteljskim trgovinama, na tržnicama, neovisnim suvenirnicama, birajte doživljaje korisne za okoliš i bukirajte ih preko lokalnih agencija ili izravno od lokalnih pružatelja usluga, makar koristili neke od globalnih platformi poput ToursByLocals, AirBnB Experience i sličnih.
  • Pažljivo koristite i digitalnu sferu, ne zakrčujte je nepotrebnim sadržajima od ulaznica preko fotografija do videozapisa. Rezervirajte, pa obrišite kad iskoristite. Snimite, pa napravite selekciju.
  • Uživajte u prirodi tako što ćete biti njezin dio. Poštujte je, i ona će vam vratiti blagodati za zdravlje i blagostanje.
  • Putujte izvan glavne sezone: dat ćete doprinos borbi protiv masovnog turizma, uživati u manjim gužvama, a lokalnoj zajednici ćete pružiti prihod tijekom cijele godine.
  • Za kretanje po gradovima koristite javni prijevoz. Bit će jeftinije, ekološki svjesnije i omogućit će vam bolje upoznavanje s lokalnom zajednicom.
  • Istražujte, pitajte, proučavajte o svim aspektima čuvanja okoliša, makar vas u restoranima čudno gledali kad pitate kako odvajaju otpad.
  • Ograničite količinu otpada, ponovo koristite što god možete, reciklirajte, odbijte sve proizvode za jednokratnu upotrebu.
  • Ne jurite od mjesta do mjesta, provodite više vremena u svakom. Samo tako ćete ih bolje upoznati, posebno uz lokalnog vodiča i preuzimanjem lokalnih navika.
  • Smanjite potrošnju električne energije, posebno s grijanjem i hlađenjem, rasvjetom i elektronikom.
  • Već smo spomenuli kupovinu lokalnih proizvoda, no dignite to i na višu razinu - vlasničku strukturu prodavača proizvoda i usluga. Dodatno, birajte za trošak 'subjekte' kod kojih će novac ići izravno zaposlenima i proizvođačima.
  • Ne morate postati vegani, ali pretvorite bar dio obroka u bezmesne, posebno na mjestima poznatim po agrarnoj proizvodnji. Osim što time smanjujete potrošnju mesa i mliječnih proizvoda koji izravno utječu na proizvodnju stakleničkih plinova, takva se hrana i lakše probavlja što je važno kod dužih i napornijih putovanja.
  • Sve je više gradova i lokacija koje se okreću pješacima, o prirodi da ne govorimo. Stoga, hodajte gdje god i kad god je to moguće.
  • Razvijajte multikulturalnost tako što ćete se povezivati s lokalnim ljudima, kulturama i različitim društvenim okolnostima od onih na koje ste navikli. Ugodnije ćete se osjećati, a domaćini će vam biti prijateljskije raspoloženi. Kako je jednom rekao Mark Twain: 'Putovanja su štetna za predrasude, netoleranciju i uskogrudnost'.
  • Promovirajte sve primjere održivosti i društvene korisnosti na koje naiđete na putovanju. Društvene mreže idealne su za to: objavljujte na Twitteru, Instagramu, TikToku... kad god se sretnete s pozitivnim primjerima zaštite okoliša, tolerancije ili aktivnosti kojima jača lokalna zajednica.
  • Ako ste ljubitelji životinja, umjesto posjećivanja onih u zatočeništvu radije se okrenite projektima kojima se štiti divlji svijet u prirodi. Čak i ako niste u prilici odlaziti na safari ili ronjenje, podržite takve projekte. I u živom svijetu uživajte iz daljine umjesto lova na selfie.