APEL ZA SPAS RIBARSTVA

Plavi dizel ne smije biti skuplji od četiri kune

04.02.2011 u 11:17

Bionic
Reading

Udruženja ribarstva i prerade ribe Hrvatske gospodarske komore (HGK) smatra kako Ministarstvo poljoprivrede treba bez odgađanja poduzeti konkretne mjere za spas i opstanak hrvatskog ribarstva, priopćeno je iz HGK

Situacija je u hrvatskom ribarstvu teška, 2010. bila je za hrvatsko ribarstvo najgora u proteklih 40 godina, znatno je smanjena količina i kvaliteta ulova u kočarskom i pelagičnom ribolovu zbog čega su prihodi drastično pali, istaknuo je predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK Miro Kučić

Zbog toga, kaže, resorno ministarstvo, bez odgađanja, treba poduzeti konkretne mjere za spas i opstanak hrvatskog ribarstva.

Udruženje inzistira i na ispunjenju zahtjeva koji su do sada u više navrata upućivani Ministarstvu, a posebice na rješavanju 'pitanja svih pitanja' - cijene pogonskog goriva, zatim nastavka isplate poticaja u ribarstvu u punom iznosu sve do ulaska u EU, kao i proširenje mjera strukturne potpore u ribarstvu.

Vijeće Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK, čije članice putem svojih djelatnosti predstavljaju oko 70 posto hrvatskog ribarstva, na jučerašnjoj je sjednici istaknulo kako u proteklom razdoblju nije postojala pravovremena i dovoljna komunikacija između resornog Ministarstva i asocijacija u ribarstvu, što se očitovalo u nepravovremenoj isplati poticaja, u neisplati kapitalnih ulaganja itd.

Što se tiče trenutačne situacija i aktualnih prosvjeda ribara, udruženih u tri udruge profesionalnih ribara, rečeno je kako veliki dio zahtjeva istaknut na prosvjedima Udruženje odavno navodi kao goruće probleme hrvatskog ribarstva i sustavno radi na njihovu uklanjanju. To se posebice odnosi na problem cijene pogonskog goriva.

Udruženje podržava spomenute udruge u zahtjevu za povoljnom cijenom pogonskog goriva od maksimalno četiri kune po litri

Iz Udruženja podsjećaju kako se već 15 godina sustavno zalažu za proglašenje gospodarskog pojasa u punom značenju te riječi, a kasnije pune primjene ZERP-a te samim tim u potpunosti podržava opravdane zahtjeve ribara vezano na punu primjenu gospodarskog pojasa.

Udruženje zahtijeva da se provede dogovor iz 2009. o hitnoj raspodjeli kvota za ulov tuna i to najduže u roku od 15 dana, a da se svi oni koji prema dogovorenom modelu raspodjele kvota budu zakinuti primjereno obeštete.

Udruženje ne podržava kao ultimativni zahtjev smjenu državnog tajnikaTončija Božanića držeći da za stvarno tešku situaciju u ribarstvu ne može biti i nije nikada odgovoran samo jedan čovjek.