ANALIZA PBZ-a

Plaće rastu samo zbog zakonskih izmjena

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.09.2010 15:36
  • Objavljeno 06.09.2010 u 15:03
novac kuna

novac kuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Za očekivani rast plaća u drugoj polovici ove godine zaslužno je ukidanja niže stope kriznog poreza i novih stopa poreza na dohodak, dok gospodarska aktivnost na ovoj razini zasigurno ne bi rezultirala njihovim rastom, procjenjuju analitičari Privredne banke Zagreb

Prosječna neto plaća u prvih šest mjeseci iznosila je 5.287 kuna, što predstavlja realan pad za 1,3 posto u odnosu na 2009. godinu, odnosno uzme li se u obzir utjecaj posebnog poreza, realan pad dosiže oko 4 posto. 'Iako je lipanj prema statistici prvi nakon devet uzastopnih mjeseci negativnih stopa u kojem bilježimo realno povećanje neto plaće (+0,1 posto na godišnjoj razini), uzmemo li u obzir krizni porez, vidimo da će tek sa srpnjem biti zaista ostvaren porast plaća', ističe se u analizi PBZ-a.

Kako je zasad iza nas tek dva mjeseca u kojima je ukinuta niža stopa poreza od 2 posto te primijenjene nove stope poreza na dohodak, kratko je razdoblje za ocjenu učinka tih promjena. Ipak, već podaci o prometu u trgovini na malo u srpnju pokazuju blagi porast potrošnje pa je moguće da je uz turiste dio rasta došao i od nešto viših dohodaka zaposlenih kod pravnih osoba te više razine zaposlenosti.

Uz očekivanja slabih stopa rasta BDP-a u sljedećoj i narednim godinama, rast plaća bit će sporiji nego u prethodnim razdobljima, iako je teško procijeniti kojim će se tempom odvijati u situaciji kada visoka nezaposlenost stvara protutežu rastu plaća pa je moguće i dulje razdoblje stagnacije plaća.

Kretanja plaća bitno će se razlikovati među djelatnostima. Ne očekuje se u srednjem roku ponavljanje brzog uzlaznog ciklusa pojedinih sektora (građevina, trgovina, nekretnine, financijske usluge) koji je omogućio rast plaća u tim djelatnostima, a s obzirom na fiskalni manjak, neizvjesno je ima li prostora za rast plaća u javnom sektoru.

Slijedom toga, analitičari PBZ-a očekuju da će se povećana opreznost stanovništva zadržati još neko vrijeme, a uz faktore na tržištu rada i izmjene zakona i propisa koje utječu na raspoložive dohotke, treba uzeti u obzir i rast izdataka stanovništva u vidu viših cijena komunalnih usluga, zdravstva, prijevoza i obrazovanja. Mogu se očekivati i novi i/ili viši porezi, što će sve zajedno dovesti do promjene navika u potrošnji, štednji i investicijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi