PROBLEMI S CENTRALNIM OBRAČUNOM

Plaće kasne za 20.000 državnih službenika

08.02.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Iako je većina javnih službenika već dobila plaće za siječanj, za dvadesetak tisuća namještenika Ministarstava one još nisu isplaćene. Do problema je došlo zbog uvođenja centralnog obračuna plaća, doznajemo u Ministarstvu financija

Nakon dugogodišnjih priprema Ministarstvo financija krenulo je s uvođenjem centralnog obračuna plaća, a prvi na redu su djelatnici zaposleni u dvadeset ministarstava. Prva testiranja su pokazala da dobar dio plaća nije usklađen s centralnim obračunom, a kako ministarstva nisu na vrijeme uskladila interne obračune s kriterijima centralnog obračuna, plaće nisu mogle biti isplaćene.

Kako doznajemo u Ministarstvu financija, problemi su najčešće različiti dodaci koje ne prepoznaje centralni sustav. U nekim ministarstvima postoje i problemi s raspodjelom radnih mjesta. Tako, primjerice, u nekim odjelima radi više ljudi nego što je to specifikacijom radnih mjesta predviđeno.

Ne zna se kada će biti otklonjeni svi nedostaci, ali kako sada stoje stvari, državni službenici plaće mogu očekivati tek idućeg tjedna.

U Ministarstvu očekuju još veće probleme kada centralni sustav bude proširen na školstvo, zdravstvo i ostale javne djelatnosti.