EKONOMIST DANIJEL NESTIĆ:

‘Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti blaga i kratka, bez velikog pada zaposlenosti'

04.01.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Ekonomist Danijel Nestić komentirao je navode o rastu plaća, ali i o poskupljenjima koja su uslijedila nakon prelaska na euro. Kaže da nije loše držati jednu tenziju i na trgovce i na sve koji prodaju, pa da se stvori osjećaj da nema potrebe za dizanjem cijena, no da je zaokruživanje prirodna stvar

'Mi smo u eri visoke inflacije. Ako se nešto zaokruži jedan posto, pola posto, dva posto, koliko sam vidio, to su sporadična poskupljenja, nema sustava koje trgovci koriste. Trgovca koji digne cijenu vrlo je lako zaobići. Maloprodajni sektor je jedan od najkompetitivnijih u RH i svaki će triput razmisliti prije nego neopravdano digne cijenu', rekao je Nestić za RTL.

Što se tiče inflacije od 13 posto i navoda da bi plaće mogle rasti, Nestić kaže da prognoze pokazuju da hoće jer inflacija je 13 posto sada zbog stvari koje su opće poznate – energetska kriza, rat. 'Sve je utjecalo na novu razinu od 13 posto, to bi se trebalo smirivati. Izvor rasta plaća je nešto drugo, čini se da ako kretanja budu išla kako se očekuje, rast plaća bi trebao u drugoj polovici ove godine pobijediti inflaciju. Sada smo u minusu nekih četiri posto realno. Ako se krene inflacija smanjivati, plaće bi trebale nastaviti rasti zbog manjka radnika prije svega. Postoje veliki pritisci, i manjak radnika rješava se rastom plaća', kaže.

O rastu plaća zbog eura

Upitan ima li uzročno posljedične veze između eura i plaća, prvotno rasta plaća, Nestić navodi kako je prelazak na euro gotovo tehnička operacija. 'To nema izravne veze. Međutim, ako se dogodi što svi očekujemo, a to je da euro pomogne turizmu, gospodarstvu, smanji kamatne stope, to će se preliti i na plaće, to će onda pomoći i njima. Tehnička je to operacija koja sa samim tim nema veze', pojasnio je Nestić.

Što se tiče toga kako je država pomogla ublažiti udar inflacije onim najugroženijima, umirovljenicima, navodi kako je dovoljno podsjetiti da se mirovine redovito usklađuju svakih šest mjeseci prema formi 70-30. 'U skladu s rastom plaća i inflacijom, rast mirovina blago zaostaje za inflacijom, a kako se stvari budu pomicale, tako će se i mirovine popravljati, slično kao i plaće. Trebale bi u drugoj polovici pobijediti inflaciju i nadoknaditi gubitke', rekao je za RTL.

Što se tiče usklađivanja, ponovno će se uskladiti od 1. siječnja. 'Trenutno nemamo sve parametre, odnosno nemamo inflaciju i rast plaća. Procjena je da će biti između pet i šest posto, solidno, uz dodatke vlade umirovljenicima – čini se da su umirovljenici društvena skupina koja bi mogla pobijediti inflaciju, od rijetkih, relativno brzo', istaknuo je Nestić.

  • +6
Rast troškova života Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Recesija biti blaga i kratka

Prokomentirao je i navode o recesiji koja nas čeka pa govori kako je puno diskusija o samom tipu.

'Tehnički gledano, moguće je izvući situaciju da smo tu, ali ono što jest je da sve naznake govore da bi mogla biti blaga, kratka, po svojoj prirodi nešto drugačija od prijašnjih. Sadašnje usklađivanje ili prilagodba recesiji se događa kroz realni pad plaća, prilagodba ide kroz plaće, a ne prije kroz zaposlenost. Prije smo imali gubitke zaposlenih, ako bude kako mi se čini, ovu recesiju mogli bi proći i bez velikog pada zaposlenosti', zaključio je Nestić